Als de sirene gaat (WAS-paal)

De sirene heeft u iets te vertellen

De sirene gaat: een waarschuwing. Er is iets aan de hand! Wat? Het kan van alles zijn. Gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand, een zwaar ongeval, een dreigende overstroming... In elk geval heeft die sirene u iets te vertellen. Ga daarom naar binnen en zet radio of tv op de lokale zender en wacht verdere instructies af.

En als de sirene niet gaat?

De sirene is een hulpmiddel om mensen te waarschuwen voor een ramp. Maar soms gaan rampen zo snel dat de sirene te laat komt. Als er een vliegtuig neerstort. Of als zich een grote explosie voordoet. Dan is het kwaad al geschied en heeft een sirene weinig zin meer. Tenzij... Tenzij u gewaarschuwd moet worden voor de gevolgen van zo'n ramp. Giftige stoffen die dreigen vrij te komen. Of nog meer explosiegevaar. Ook een dreigende overstroming is zo'n voorbeeld. Uw lokale radio- of tv-zender vertelt u wat er precies aan de hand is. En welke maatregelen u verder moet nemen.

Bij u in de buurt

Het plaatsen van de luchtalarm- of “WAS-installaties” (waarschuwings- en alarmeringssysteem) is landelijk bepaald. In Nederland zijn er momenteel 3800 geplaatst.

In de Veiligheidsregio IJsselland (een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Ommen, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle met de brandweer, GHOR (GGD) en politie op o.a. het gebied van de rampenbestrijding) staan er in totaal 134, waarvan acht in de gemeente Dalfsen.

Maandelijkse test

Elke eerste maandag van de maand worden de sirenes in Nederland getest. Die test is nodig om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt. De gemeente, de eigenaar van de sirene, zou dat ook op een ander willekeurig tijdstip kunnen doen. Alleen: dan zou u ervan kunnen schrikken. U zou dan kunnen denken dat er iets ernstigs aan de hand is. Want als de sirene gaat, is er iets ernstigs aan de hand.

Er wordt geen test uitgevoerd op (religieuze en nationale) feestdagen. Daarnaast wordt ook op 4 mei (dodenherdenking) geen test uitgevoerd, omdat het geluid van het waarschuwingsstelsel voor een groot deel van de Nederlandse bevolking op deze dag negatieve herinneringen kan oproepen.

Heeft u een klacht of heeft u de sirene niet gehoord op de plaats waar u woont? Gebruik het online contactformulier. Wij sturen uw klacht door naar de Veiligheidsregio IJsselland.

Laatst aangepast: 11-08-2017