Sluit
  1. Stuur door
Stuur door

Gemeente Dalfsen koploper in chemievrij onderhoud sportvelden

Afgelopen week werd Bertus Meijer, uitvoerder buitengebied van de gemeente Dalfsen, door RTV Oost geïnterviewd.

Vanaf 2020 mogen beheerders geen chemische middelen meer gebruiken om sportvelden te onderhouden. Aangezien de gemeente Dalfsen koploper is in chemievrij onderhoud van sportvelden, zijn alle sportveldbeheerders van de provincies Overijssel en Drenthe uitgenodigd om op donderdag 28 september bijeen te komen op Sportpark Gerner in Dalfsen. In aanwezigheid van 50 man werd kennis gedeeld met als doel om in 2020 alle sportvelden chemievrij te beheren. In Dalfsen wordt sportpark Gerner al jarenlang zonder chemische middelen beheerd. En inmiddels worden alle sportparken in de gemeente volgens dezelfde methode beheerd: chemievrij.

Afgelopen week werd Bertus Meijer, uitvoerder buitengebied van de gemeente Dalfsen, door RTV Oost geïnterviewd over dit onderwerp. Hier volgt een korte samenvatting van het artikel:

Bertus Meijer heeft de omschakeling begeleid. "Je moet er wel wat geduld voor hebben. Het eerste wat gebeurt is dat je gras geel wordt. Dat komt omdat de grond nog moet wennen. Ook krijg je ineens veel meer onkruid."

Volgens Meijer wordt chemievrij beheer een succes wanneer je de tijd neemt om de bovenste laag van de bodem goed te bestuderen. "Kijken naar de micro-organismen en de schimmels in de bodem. Die heb je allemaal nodig. Is je bodem gezond, dan krijg je ook een goede grasmat."

Kosten besparen

In eerste instantie kost chemievrij beheer ook meer geld. Maar na verloop van tijd kun je juist kosten besparen. "Vaak worden nu bestrijdingsmiddelen ingezet, die je niet hoeft te gebruiken wanneer de bodem gezond is", aldus Meijer.

Bekijk het volledige artikel op de website van RTV Oost. Het filmpje is rechtstreeks op YouTube te bekijken.