Sluit
  1. Stuur door
Stuur door

Wethouders op bezoek bij energieneutrale inwoners

Wethouder André Schuurman bezocht 2 februari jl. samen met twee collega's de energieneutrale woning van de familie Rosier.

Wethouder André Schuurman van de gemeente Dalfsen bezocht vrijdag 2 februari, samen met
duurzaamheidswethouders Oene Akkerman van Steenwijkerland en Arie Speksnijder van Zwartewaterland, de familie Rosier in hun energieneutrale huis in Dalfsen. De wethouders kregen een rondleiding in de woning en lieten zich informeren over de maatregelen die het stel heeft genomen om hun 70'er jaren woning om te bouwen tot een modern en energieneutraal huis.

Het bezoek van de drie wethouders was in het kader van het gezamenlijke project Energie Neutraal Verbouwen West-Overijssel. De gemeenten Dalfsen, Steenwijkerland en Zwartewaterland werken hierbij samen met de gemeenten Hardenberg, Ommen en Staphorst. Met het project willen de gemeenten ervoor zorgen dat huiseigenaren de stap om hun woning energieneutraal te verbouwen makkelijker zetten.

Project Energieneutraal Verbouwen

In het project wordt een standaardaanpak voor energieneutraal verbouwen ontwikkeld. Het project richt zich op eigenaren van een vrijstaande of twee-onder-een-kapwoning. Woningen waarvoor, in tegenstelling tot rijtjeswoningen, nog geen standaardaanpakken beschikbaar zijn. Er worden onafhankelijke energieneutraal coaches ingezet om huiseigenaren te begeleiden. Daarnaast worden verschillende workshops georganiseerd om huiseigenaren te informeren en voor te bereiden op hun verbouwing. Ook kunnen de huiseigenaren een energieneutraal huis bezoeken.

Voorlopers

De familie Rosier is met hun energieneutrale huis een koploper op een grote groep huiseigenaren die de stap naar energieneutraal nog moet zetten. Dat een jong gezin een dergelijke verbouwing aangaat en hiermee laat zien dat het dus gewoon kan, is volgens de wethouders een fantastisch voorbeeld voor andere huizenbezitters.

De familie Rosier geeft huiseigenaren graag een aantal tips mee. Maak slimme combinaties, zoals bij een nieuwe badkamer gelijk de muren isoleren en vloerverwarming aanleggen. En met de duurzaamheidslening van de overheid kun je de geplande uitbouw direct uitbreiden met goede isolatie en een warmtepomp. Een energieneutraal coach kan je hier goed bij helpen.

De familie Rosier voor hun nieuwe energieneutrale woning De familie Rosier voor hun nieuwe energieneutrale woning

Huiseigenaren die geïnteresseerd zijn in deelname aan het project Energieneutraal Verbouwen kunnen meer informatie vinden op de website van het energieloket www.energieloket-west-overijssel.nl

Het project Energieneutraal Verbouwen West-Overijssel wordt financieel ondersteund door de Provincie Overijssel en de VNG.