Column: Verdraagzaamheid
Donderdag 16 november is het de Internationale Dag van de Verdraagzaamheid. Nu heb ik persoonlijk niet zo veel met dit soort dagen, want zo’n beetje elke dag heeft wel een of ander stempeltje gekregen. Dag van de Privacy, Complimentendag, Wereld Ongediertedag (je verzint het niet), Dag van de Baard, om er maar eens een paar te noemen waar ik het bestaan niet eens van wist.

Maar verdraagzaamheid maakte toch iets bij mij los, want in mijn ogen mankeert het daar momenteel behoorlijk aan. Met name in de sociale media wordt weinig, of eigenlijk geen respect getoond voor de ander. In kleinere mate zie je het af en toe ook terug op de televisie of in de dagbladen. Meestal komt het er op neer dat als je niet bent zoals ik, of niet zoals ik wil worden, dan wel zoals ik gaat denken, dan deug je niet. Eigenlijk ben je een slecht mens, want je wilt niet zijn zoals ik. Dat mag niet, want de wereld en de mensen moeten zijn en denken zoals ik, anders ben je verdoemd.
Of het nu over het klimaat gaat, of stikstof, of de wolf in Nederland, over je schapen beschermen, melk drinken en vult u zelf maar in. Onderwerpen te over. Realiseer u echter wel dat zodra u iets vindt en een mening hebt, er altijd een ander is die er anders over denkt. Betekent dat dan dat die ander niet deugt?
Het doet mij denken aan een lied uit de eind jaren zestig, de tijd van de flower power: “Ben ik te min” van Armand. Een stevige protestsong destijds. Sta me toe dat ik u een paar stellingen voorleg:
Als je in klimaatverandering ook kansen ziet, bijvoorbeeld wijnbouw, ben je dan te min?
Als je vindt dat het geen goed idee is om wolven in Nederland te hebben, ben je dan te min?
Als je niet heteroseksueel bent maar anders geaard, ben je dan te min?
Als je gewone koemelk toch echt lekkerder vindt dan havermelk, ben je dan te min?
Als je vindt dat we in Nederland wel erg soft omgaan met criminelen, ben je dan te min?
Als je vlees lekker vindt en dat ook regelmatig eet, ben je dan te min?
Zo even een paar stellingen die hopelijk tot nadenken stemmen, niet alleen op de dag van de verdraagzaamheid, maar elke dag van ons leven. Toon elkaar, zoals Aretha Franklin zong: Respect!
Ruud van Leeuwen
Wethouder