Een warm en lekker welkom bij Naaiatelier SamSam
Dinsdagmiddag 7 november heeft ons college een bezoek gebracht aan het naaiatelier SamSam. Naaiatelier SamSam is een zelfstandige organisatie die door giften en door de verkoop van de gemaakte producten een zinvolle ontmoetingsplek biedt aan nieuwkomers.
We werden vol enthousiasme onthaald door de initiatiefneemster, de deelnemers en de vrijwilligers. Ook de mensen die er normaal niet zijn kwamen even langs om te laten zien wat ze gemaakt hebben. Na het welkomstwoord en de ruimte die er was om met de deelnemers te praten, hebben we koffiegedronken met de meest heerlijke zoete hapjes. Een aantal dames had cake, koekjes en taart gebakken. Er was duidelijk veel moeite gestoken in dit bezoek en dat werd ontzettend gewaardeerd. En er werd ook nog handel bedreven met onze wethouder Ruud van leeuwen. Die ging met een mooi kookschort voor zijn vrouw naar huis.
Sinds 2016 timmert Louise Loman met tal van vrijwilligers, waaronder trouwe vrijwilliger Lydia Brouwers, aan de weg om deze zinvolle ontmoetingsplek te realiseren voor nieuwkomers. Een plek waar respect voor elkaar voorop staat. Bij SamSam kan iedereen meedoen. Voor de gezelligheid, voor het ontmoeten en voor de Nederlandse taal. Het is een plek waar mensen de eerste stap richting het Nederlands spreken, de Nederlandse cultuur, werk en netwerk opbouwen kunnen maken. En dit is belangrijk, want ontmoeting zorgt voor een sociaal netwerk, eigenwaarde en helpt eenzaamheid voorkomen.
Naaiatelier SamSam is een zelfstandige organisatie, afhankelijk van giften. Dit kan zijn in de vorm van geld, via bijvoorbeeld collectes in de kerken van de kernen van de gemeente Dalfsen, maar vaker gaat het ook in de vorm van spullen die geschonken worden. Het geld wordt onder andere gebruikt voor huur van de ruimte, naaimachines, koffie/thee en vervoerskosten. Met deze naaimachines maken ze kookschorten voor ouders en kinderen, tassen en sinds kort ook kookmutsjes voor de kleinsten onder ons. Deze producten worden ook verkocht, bij de wereldwinkel in Dalfsen. En soms komt er vanuit onverwachte hoek materiaal, zoals het zeil van busstations in Zwolle. Van dit zeil worden nu mooie tassen gemaakt. Er wordt ook in opdracht gewerkt, denk hierbij aan tassen en schorten.
Naast een naaiatelier is SamSam inmiddels vooral uitgegroeid tot een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, waar ze Nederlands met elkaar praten en elkaars cultuur leren kennen. Ook wordt geholpen wanneer er vertaald moet worden, bijvoorbeeld als er uitslagen van de dokter telefonisch worden doorgegeven. Of als ze brieven hebben gekregen die niet begrepen worden.
Louise kan dit natuurlijk niet alleen. Ze is dolgelukkig met de vrijwilligers die haar helpen dit tot een succes te brengen. En ook hier is er plek voor iedereen. Een dame van 85 jaar oud die niet kan naaien, helpt met het sorteren van spullen en het opruimen van alle stoffen. Ook is ze blij met de plek die CBS de Spiegel haar biedt in Ankum. En wanneer mensen niet in staat zijn om op eigen houtje te komen, worden ze gehaald door Geertje van vervoersdienst Haaloe Brengoe.
Wilt u meer weten over naaiatelier SamSam? Bekijk dan het artikel in de Stentor: Statushouders krijgen weer een hobby bij atelier SamSam in Dalfsen.(externe link)