Berging vliegtuigwrak

Icon

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland circa 5900 vliegtuigen neergestort. Ongeveer 85% van de vliegtuigwrakken is al geborgen. De exacte locatie van vliegtuigwrakken is in veel gevallen niet precies bekend. 

In een deel van de wrakken die nog in Nederland liggen, bevinden zich mogelijk nog de stoffelijke resten van de bemanningsleden. De identiteit van deze bemanningsleden is in sommige gevallen niet bekend en zijn als vermist geregistreerd. 

Op 21 december 2018 heeft de gemeente Dalfsen een brief ontvangen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met het verzoek mee te werken aan de berging van een vliegtuigwrak in het buurtschap Millingen. Op 30 januari 1944 is hier een Messerschmitt neergestort. 

De planning was dat de werkzaamheden medio mei 2020 zouden starten. Vanwege Covid-19 is dit uitgesteld naar november 2020. Bodac uit Schijndel zal de berging op zich nemen. 
 

Beeldmateriaal pers

Icon

De gemeente stelt (bewegende) beelden beschikbaar die tijdens de berging gemaakt worden.

De Messerschmitt Bf 109G-6

Icon

Nationaal programma

Icon

Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken met nog vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog.

Zondag 30 januari 1944

Icon

Op zondag 30 januari 1944 vonden boven Oost-Nederland hevige luchtgevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse jachtvliegtuigen.

Eerder verzoek

Icon

Op 1 februari 1944 heeft de burgemeester van Dalfsen een rapport ontvangen van de Marechaussee waarbij is aangegeven dat er een vliegtuig was neergestort in Millingen.

Pagina opties

Maatregelen coronavirus
Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 14 0529. De Servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld zijn open voor publiek. Meer informatie

Sluit venster