Bestrijding door te voorkomen

Icon

Zodra de eiken uitlopen rond half april, komen ook de eitjes van eikenprocessierupsen uit. Voor dit jaar verwachten we dat de eitjes rond half april uitkomen. Deze eitjes zitten op de uiteinden van de eikentakjes, hoog in de boomkroon dichtbij de uitlopende blaadjes. De rupsen hebben op dat moment nog geen brandharen. Een gespecialiseerd bedrijf spuit tot hoog in de boom met een biologisch bestrijdingsmiddel, Xen Tari, dat alleen rupsen doodt. Het middel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Wel adviseren we om het contact met de spuitnevel te vermijden en het fruit en groente uit eigen tuin te wassen voor u het opeet. Het spuiten kan leiden tot geluid- en verkeershinder in de avond/nacht.

We bespuiten eikenbomen met biologisch bestrijdingsmiddel als:

  • De eik  op een plek staat waar veel mensen komen. Denk hierbij aan drukbezochte plekken zoals fietsroutes, parken, speelplekken, scholen en verzorgingshuizen;
  • Er in de afgelopen jaren in de eik rupsen aangetroffen zijn;
  • De eik  op gemeentegrond staat;
  • Er in de omgeving van de eik geen beschermde vlindersoorten voorkomen.

Alle spuitroutes zijn te bekijken op www.dalfsenkaart.nl/eikenprocessierups
De bomen worden twee keer preventief behandeld met biologisch bestrijdingsmiddel, tussen de behandeling zit ongeveer twee weken. 

Pagina opties

Het gemeentehuis is op afspraak geopend (14 0529). De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn vanaf 7 juni 2021 geopend. Voor het gemeentehuis en servicepunten geldt een mondkapjesplicht!

Sluit venster