Bestrijding/spuitroutes

Icon

Bestrijdingsmethoden
De gemeente Dalfsen bestrijdt de eikenprocessierups preventief en reactief. Preventieve bestrijding betekent het bestrijden van de rupsen voordat ze brandharen krijgen. Reactieve bestrijding betekent het verwijderen van de nesten bij overlast.

Zodra eiken uitlopen, komen ook de eitjes van eikenprocessierupsen uit. Voor dit jaar verwachten we dat de eitjes in de tweede week van april uitkomen. Deze eitjes zitten op de uiteinden van de eikentakjes, hoog in de boomkroon dichtbij de uitlopende blaadjes. De rupsen krijgen pas later brandharen. Een gespecialiseerd bedrijf spuit tot hoog in de boom met een biologisch bestrijdingsmiddel Xen Tari dat alleen rupsen doodt. Het middel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Wel is het advies om het contact met de spuitnevel te vermijden en fruit en groente uit eigen tuin te wassen voor u het opeet. 

Prioritering  en geluids- en verkeershinder
Er wordt alleen gespoten op plaatsen waar veel eiken voorkomen, waar voorgaande jaren sterke aantastingen waren en waar veel mensen komen of langdurig verblijven. Denk hierbij aan drukbezochte plekken zoals scholen, speelplekken, sportcomplexen en zorgcentra. Alle spuitroutes zijn te bekijken op www.dalfsenkaart.nl/eikenprocessierups

De bomen worden twee keer preventief behandeld, tussen de behandeling zit ongeveer twee weken. Het spuiten kan leiden tot geluid- en verkeershinder in de avond/nacht.

Reactieve bestrijding 
Als na de preventieve bestrijding toch eikenprocessierupsen verschijnen en overlast veroorzaken, laten we de nesten wegzuigen door een gespecialiseerd bedrijf. 
Indien u rupsen of nesten waarneemt, kunt u deze melden aan de gemeente. Bekijk eerst de voorwaarden die de gemeente hanteert voor het verwijderen van de nesten. 

Online meldingsformulier -Eikenprocessierups- 

Bekijk ook de veel gestelde vragen en antwoorden over de Eikenprocessierups.

FAQ eikenproseccierups

Pagina opties

Maatregelen coronavirus
Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. De servicepunten zijn tot 1 september 2020 gesloten. U kunt telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 14 0529. Meer informatie: www.dalfsen.nl/openingstijden

Sluit venster