Column burgemeester Erica van Lente week 5 2020

1945-2020: 75 jaar vrijheid
75 jaar vrijheid. 75 jaar leven in een democratische rechtsstaat. Leven in een land waar je mag zeggen wat je vindt. Waar je mag zijn wie je bent. Het klinkt zo normaal, maar het is een uniek gegeven. Een heel mensenleven zonder oorlog. Het overkomt ons maar. Iets om dankbaar voor te zijn.

Tussen 10 en 13 april 1945 werd de huidige gemeente Dalfsen bevrijd van de Duitse overheersing. Dit jaar staan we daar bij stil. Dankzij de inzet van velen van u is er in alle kernen een zeer vol en divers programma met herdenkingen en feesten tot stand gekomen. Voorstellingen, diners, fietstochten, films en kunst. Interviews, verhalen, tentoonstellingen, wandeltochten. Houd de komende tijd www.dalfsenviertvrijheid.nl in de gaten. Daar vindt u het meest actuele programma. In mei staat de opgraving van het Duitse jachtvliegtuig bij Millingen op de rol. Ook daar gaat u meer over horen.

De Tweede Wereldoorlog is 75 jaar geleden. Maar komt soms weer heel dichtbij. Mid januari zag ik de aflevering van De Wereld Draait Door waarin Selma van de Perre, nu 97 jaar oud, vertelt over hoe zij Ravensbrück overleefde, en hoe zij de oorlog tot de dag van vandaag met zich draagt. Ik raad u aan deze aflevering terug te kijken of Selma’s boek te lezen. Afschuwelijk en indringend. Maar ook: hoe veerkrachtig de mens, en hoe waardevol onze vrijheid.  

Vorige week woonde ik een bijeenkomst voor burgemeesters bij over 75 jaar vrijheid, democratie en rechtsstaat. Rode draad bij deze bijeenkomst waren uitspraken van Herman Tjeenk Willink, onder andere voormalig vice-president van de Raad van State. Bondig samengevat stelt hij dat democratie en rechtsstaat met elkaar verbonden zijn, elkaar in evenwicht houden en niet los verkrijgbaar zijn. Maar het risico van betonrot ligt op de loer als we geen groot onderhoud plegen en geen aandacht hebben voor zowel democratie als rechtsstaat. Burgemeesters hebben hierin een belangrijke rol te vervullen. Als het gaat om het debat, de integriteit van het openbaar bestuur, en om de verhoudingen tussen overheid en samenleving. Ik zet me graag samen met u in om onze lokale democratische rechtsstaat levend te houden. We komen er dit jaar vast over te spreken!

Erica van Lente
Burgemeester gemeente Dalfsen

Pagina opties

De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn gesloten tot en met tenminste 11 mei 2021. Het gemeentehuis blijft op afspraak geopend (14 0529). Voor het gemeentehuis geldt een mondkapjesplicht.

Sluit venster