Coronamoe

Gisteravond hoopte ik nog wel het beste, maar ik verwachtte het eigenlijk al niet meer. De persconferentie bracht vrijwel geen nieuwe maatregelen. Sterker nog: als het de komende week/weken slechter gaat, kan het zijn dat de lockdown nog een tandje steviger moet. En eigenlijk is er geen andere boodschap dan dat we ons eigen gedrag moeten blijven aanpassen, tot we het coronavirus de baas zijn.

Als burgemeester denk je dan aan van alles en iedereen tegelijk: aan de vrijwilligers die hun verenigingen overeind houden met energie en enthousiasme, aan al die horeca-ondernemers en de bedrijven in de toeristische sector die met creativiteit proberen steeds weer wat nieuws te bedenken in deze tijden, aan inwoners die de deur niet meer uit komen en aan jongeren die niet meer weten waar ze hun tijd mee moeten vullen. Kortom: het werd best een beetje mistig in mijn hoofd.

Toen ik vanmorgen op de fiets stapte, was de mist er ook letterlijk. En het was waterkoud. Met handschoenen aan en oorwarmers op was fietsen net te doen. Wat was ik de vrieskou ontwend! Ook weer zoiets dat onder andere door al dat thuiswerken iets van lang geleden lijkt. Net als ruiten krabben. Dat moest ik gisterochtend voor het eerst sinds lange tijd weer doen.

Op de fiets dacht ik vanmorgen ineens aan de positieve kant van een mondkapje: het zorgt ervoor dat de onderkant van je gezicht wat warmer blijft. Kan ook met een sjaal, maar dat mondkapje blijft eigenlijk beter zitten. Plusje van deze coronatijd. Een kleintje hoor, maar toch.

Vandaag werd vervolgens een afwisseling van coronamoeheid en omdenken: ik moest lachen toen ik de actie van Unox zag rond de Nieuwjaarsduik: als je niet naar de zee kunt, komt de zee naar jou! De tekst 'zes laptops rond een gebraden kalkoen' (waarmee Kerst in een column in de Volkskrant treffend werd geschetst) vond ik ineens een grappig absurdistisch beeld oproepen. Mooie initiatieven van drie sportverenigingen, de lapjeskerstboom bij Brugstede én de Ik-mis-je-boom in Lemelerveld kwamen vandaag op mijn pad.

In deze weken spreek ik ook veel over de jaarwisseling. Misschien wel meer dan ooit willen we het oude jaar uitluiden en beginnen aan een hoopvol nieuw jaar. Daar komt in onze regio vaak carbid bij te pas. En ook bij het carbidschieten moeten we ons aan de coronaregels houden. Het is zoals het is. Dat betekent dat ook de jaarwisseling en het carbidschieten anders gaan dan anders. Voorop de Dalfser Marskramer stond de groep die normaal carbid schiet op het Oosterveen. Maar dit jaar niet. Hoopvol eindigde het artikel: volgend jaar beter. Zo is het!

Pagina opties

De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn gesloten tot en met tenminste 11 mei 2021. Het gemeentehuis blijft op afspraak geopend (14 0529). Voor het gemeentehuis geldt een mondkapjesplicht.

Sluit venster