De gemeenteraad gaat digitaal!

Op vrijwel alle plekken in de samenleving wordt heel hard gewerkt en wordt alle creativiteit uit de kast gehaald. Dat zien we bij ondernemers die nieuwe producten/diensten aan de man brengen, in de winkels en de horeca. Producten worden thuis bezorgd; telefonisch wordt advies gegeven; Paasbrunches worden aangeboden; en asperges. (Maar dat had ik het al vaker over)

Ook door leerkrachten in het onderwijs worden topprestaties geleverd. Vandaag sprak ik een vriend van mij die in het speciaal onderwijs werkt in het noorden des lands. Ook voor deze doelgroep valt het niet mee in deze tijd. Leerlingen met een hele korte concentratieboog, waarvan een aantal niet goed om kunnen gaan met digitale hulpmiddelen. Er zijn ook kinderen die opgroeien in een gezin met bijvoorbeeld vier kinderen, en maar één laptop. Dankzij een werkgever in de regio kwamen 25 laptops ter beschikking en kunnen 25 kinderen weer les krijgen. Laten we vooral in deze tijd goed om ons heen kijken - misschien kunnen we met een klein beetje hulp een groot effect sorteren.

De basisschoolleerlingen in de gemeente Dalfsen stuurde ik vorige week via de scholen een filmpje om ze een hart onder de riem te steken. Zo'n filmpje is eenrichtingsverkeer. Des te leuker, dat ik vorige week al een tekening kreeg van een inwoonster van 5 jaar oud, en vandaag kreeg ik een kaart van een jongen uit groep 5 uit Nieuwleusen. Super! Het geeft een leuk inkijkje in hoe deze kinderen hun dagen doorkomen in deze tijd.

Op het gemeentehuis wordt ook hard gewerkt, vandaag in het bijzonder door de leden van de gemeenteraad en de griffie (adviseur/ondersteuning van de gemeenteraad). Twee weken geleden vergaderden we live op een bijzondere manier, met een zeer beperkt aantal raadsleden aanwezig. Vanavond vond de eerste digitale vergadering van de raadscommissie plaats. Een vergadering waarin vooral vragen werden gesteld, en opinies werden gewisseld. Met dank aan de vooruitziende blik van de griffier, de steun van de raadsleden voor de gekozen koers, en de inzet van de ICT-afdeling is het gelukt! En het werkte.

Nu een spoedwet onderweg is naar de Eerste Kamer, mogen we verderop deze maand hopelijk ook op deze manier besluiten nemen in de gemeenteraad. Tot nu toe mag dat alleen als raadsleden fysiek aanwezig zijn in de raadszaal. Op 20 april hopen we in Dalfsen de eerste besluitvormende digitale raadsvergadering te kunnen houden. Publiek 'toegankelijk' (net als vanavond het geval was in de raadscommissie), ook voor de pers, en met mogelijkheden voor inspraak. Net zoals altijd het geval al was. Belangrijke waarborgen voor de lokale democratie.

Door als lokaal bestuur besluiten te kunnen nemen, zetten we de samenleving niet nóg meer op slot dan nu al het geval is. En aangezien het best zou kunnen dat deze 'intelligente lock-down' op deze of in verlichter vorm nog even duurt, is het goed dat we deze digitale vergadermethodes nu in praktijk kunnen brengen.

Pagina opties

Het gemeentehuis is op afspraak geopend (14 0529). De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn vanaf 7 juni 2021 geopend. Voor het gemeentehuis en servicepunten geldt een mondkapjesplicht!

Sluit venster