De storm gaat uiteindelijk ook een keer liggen

Ik wenste iedereen adempauze toe rond de feestdagen. En ik hoop oprecht dat iedereen even wat rust heeft kunnen nemen. Maar ik weet ook dat dat niet zo is. Ik heb gehoord over medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen die thuis kwamen na een dienst, en net op de bank wilden neerploffen. Tot ze gebeld werden om in te vallen, want 'er was echt niemand anders meer'. En ze gingen. Ik heb ondernemers gesproken die zich grote zorgen maken over het voortbestaan van hun bedrijf en zich verantwoordelijk voelen voor werknemers en lokale leveranciers. Ik zie veel thuiswerkers met kinderen zich als acrobaten door de werkdag heen bewegen. Ik las vandaag het bericht van een inwoner die in het ziekenhuis werkt en die op haar tandvlees loopt. Niet alleen door de werkdruk maar ook door het leed waar ze mee geconfronteerd wordt: "we gaan er mee naar huis, we gaan er mee naar bed en we staan er mee op".

Hoe blijven we samen overeind in deze turbulente tijden? Elkaar niet uit het oog verliezen. Elkaar een hart onder de riem steken. Het lijken en zijn misschien ook wel clichés, maar het is twee keer een waarheid als een koe. Juist nu. Even stoom kunnen afblazen. Merken dat je niet de enige bent die het zwaar heeft in deze tijd.

Wat we ook moeten blijven doen? De richtlijnen volgen. Afgelopen weekend is er ook in onze gemeente een 'feestje' ontdekt. Ongeveer tien volwassenen die een feestje hielden in een schuur. Ik begrijp niet hoe je het bedenkt. Ze kregen een waarschuwing van de politie. (Want zo deden we dat tot op heden. Vandaag is er overigens afgesproken dat we niet langer eerst waarschuwen in IJsselland, maar meteen overgaan tot een boete.) En de eigenaar van het pand/perceel wordt ontboden op het gemeentehuis. Het bericht van de inwoner die in het ziekenhuis werkt, zal ik dan ook voorlezen. Iedereen is toe aan gezelligheid en weer normaal kunnen doen. Maar dat gaat niet. Het belang van elk individu kan nu niet voorop staan. We zitten samen in dit schuitje, en we hebben elkaar nodig om deze crisis te boven te komen.

Ten slotte moeten we met zijn allen slimmer zijn dan het coronavirus. En dat valt niet mee, met bijvoorbeeld nu de Britse variant die ook in Nederland in opkomst is/lijkt. Testen is en blijft belangrijk. Inenten is belangrijk. En om de crisis samen goed door te komen zijn steunpakketten nodig voor ondernemers, en is er voor best veel mensen (psycho-sociale) ondersteuning nodig. Voor een heel groot deel van onze samenleving is het een erg zware tijd.

Ik ben overigens zelf vrijdag voor het eerst getest. Ik merkte dat ik daar die ochtend even tegen aan zat te hikken: waren mijn klachten wel echte klachten? Zou die test niet vervelend zijn? Het weekend stond voor de deur, en ik zat er niet echt op te wachten de deur niet meer uit te kunnen. Burgemeesters zijn ook gewoon mensen. Dus ik snap elke individuele aarzeling. Die had ik zelf ook. Maar het gaat niet om mij; het gaat om ons allemaal. Over de drempels heen gezet en op naar de test! Viel in alle opzichten enorm mee. Uiteindelijk was alles binnen 4 uur geregeld: om 8.50 ging ik naar de website; om 11.15 zat ik in de IJsselhallen, om 12.45 uur had ik de uitslag. Gelukkig negatief. (n.b. de GGD IJsselland vertelde me dat het vaak heel snel kan, maar dat lukt niet altijd. Bovendien was ik niet in contact geweest met een corona-patiënt en dan kun je een sneltest krijgen. De uitslag van een zgn. PCR-test duurt langer, maar die test is nog betrouwbaarder) Kortom: heb je klachten, laat je testen.

En ten slotte inenten: ik ben nog lang niet aan de beurt. En dat is maar goed ook. Er zijn mensen met een kwetsbaarder gezondheid, en er zijn mensen die de zorg in de benen houden. Ik houd de schema's in de gaten en hoop tegen de zomervakantie aan de beurt te zijn.

De Paus laat zich ook inenten. Voor het verzet tegen de vaccinatie had hij een bijzondere kwalificatie: "suïcidale ontkenning".

Pagina opties

De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn gesloten tot en met tenminste 11 mei 2021. Het gemeentehuis blijft op afspraak geopend (14 0529). Voor het gemeentehuis geldt een mondkapjesplicht.

Sluit venster