Duizelingwekkend

Een vriendin van mij is jarig vandaag. Ze kreeg een lockdown voor haar verjaardag. Hoewel het best een origineel cadeau is, stond het zeker niet op haar verlanglijst.

Er waren heel veel mensen nog niet jarig vandaag. In letterlijke zin, maar vooral ook in figuurlijke zin. De lockdown heeft enorme impact. Op ons allemaal.

Het is een noodzakelijke lockdown omdat het aantal coronagevallen niet genoeg daalt (in tegendeel....) en de druk op de zorg weer enorm groot is. De volksgezondheid en de zorg moeten nu echt voorrang krijgen.

Ik vond het vandaag vooral een duizelingwekkende dag. Een dag waarop ik wakker werd en de eerste berichtjes al binnen waren gekomen op mijn telefoon: hoe deze lockdown door te komen? Een zwaar gevoel maakte zich van me meester. Een ondernemer beschreef me hoe hij zich nu met de rug tegen de muur voelt staan. Winkeliers worden geconfronteerd met hun gesloten deuren in het zicht van de Kerst. Kinderen die vanaf morgen niet naar school of de opvang mogen, zorgen thuis voor lastige situaties in combinatie met werk.

Voor een deel maken we hetzelfde mee als vóór de zomer, maar zo beleven we het niet. "Similar, but not the same". Oftewel: gelijksoortig, maar niet identiek.

Het zal 19 januari worden. Zeker. Tot die tijd moeten we overeind blijven. Samen. In een balanceeract waarvan we niet weten hoe we het precies moeten doen. We houden onze adem in. Kijken naar elkaar. Kijken naar onszelf. We kunnen dit. Steunen elkaar waar we kunnen. Daar, iets verderop, is de andere kant. 19 januari.

[De afgelopen tien jaar heb ik regelmatig inspiratie ontleend aan het verhaald van Philippe Petit. Op 7 augustus 1974 ondernam deze Fransman een bizar avontuur. Hij wandelde, gedurende 45 minuten, acht keer heen en weer tussen de Twin Towers van het World Trade Center in New York. Op 417 meter hoogte. Op straat stonden mensen ademloos en vol ongeloof te kijken. Een duizelingwekkende gebeurtenis. Een politiehelikopter cirkelde om Petit heen, en hij werd na zijn illegale wandeling gearresteerd. Er is een prachtige Oscar-winnende documentaire over gemaakt: Man on Wire (2008). En een prachtig boek is er door geïnspireerd: Let the great world spin door Colum McCann (vertaald te krijgen als Laat de aarde draaien).]

Pagina opties

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen zijn de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld t/m 17 december gesloten. Heeft u een vraag dan kunt u gebruik maken van het online contactformulier, e-mailadres gemeente@dalfsen.nl of telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster