Een tijd van tegenstrijdigheden

Orde en chaos. Hoe toepasselijk is de naam van de expositie van Schildergroep Bellingeweer die momenteel te zien is in de foyer van het gemeentehuis. Of beter gezegd: zou zijn. Want momenteel is er bijna niemand op het gemeentehuis. En dus blijft de expositie helaas vrijwel ongezien.

Orde en chaos
Yin en yang
Corona en niet-corona

Het is het gevoel dat we allemaal hebben. Of, zoals ik van een jonge inwoonster hoorde, vandaag in Hoonhorst: het is normaal en niet-normaal tegelijk. “Je maakt je schoolwerk en daarna ga je rolschaatsen. Maar daarna ga je niet, zoals anders, met zijn allen eten bij oma. Oma maakt eten, en daarna haalt iedereen zijn eten daar op. Op straat houd je afstand. Dat lukt wel. Maar soms vergeet je dat per ongeluk even.”

De rijksoverheid was gisteren glashelder: blijf thuis, houd afstand. In de NRC van vandaag stond een stuk van Tom-Jan Meeus waardoor ik juist nu blij ben dat ik in Nederland woon, want de vragen over hoeveel democratie en rechtsstaat je in moet willen leveren om dit virus te beteugelen zijn in mijn ogen terecht.

De wereld ziet er hetzelfde uit als anders. En soms ís de wereld ook hetzelfde als anders.

Een frisse neus halen mag nog, op voorwaarde dat je dat niet in een groep doet. En dus liep ik aan het eind van de dag in mijn uppie een rondje rondom Hoonhorst (je komt bijna niemand meer tegen, en ook wandelaars houden zich aan ‘de 1,5 meter’). En dan valt op wat er allemaal doorgaat: veel koolmezen zijn razend druk met het vinden van een partner, insecten zoemen rond, en de zon gaat prachtig onder.

Maar de wereld is natuurlijk tegelijkertijd ook helemaal niet meer hetzelfde. Om te beginnen voor hen die ziek zijn. Voor hen die een dierbare verliezen. En ik sprak vandaag ondernemers voor wie alleen maar onzekerheid bestaat. Onzekerheid over het nu en over het straks. Ik hoorde en las vandaag in de media veel verhalen van jongeren die enorm veel stress hadden in de afgelopen weken over hun examens en zich ook wel zorgen maken over hun toekomst.

Wat helpt dan? Via veel kanalen bereikt ons troost. In de vorm van speciale liederen, gedichten, mooie acties om elkaar een hart onder de riem te steken. Dicht bij elkaar komen door nieuwe en soms heel ouderwetse manieren. En dat is ook ongeveer het enige wat we kunnen doen:

  • Houd afstand. Van elkaar. Voor ons allen.
  • Blijf in contact. Met jezelf. Via allerlei kanalen met je vrienden en familie. En draag zorg voor de mensen om je heen die juist nu extra zorg en ondersteuning kunnen gebruiken, of eenzaam zijn.
  • Houd moed. Vind rust en zoek ontspanning. Maak buiten dat ommetje en kijk naar de orde in deze chaos; naar de lente die er zonder scrupules toch echt gewoon aan komt.

Pagina opties

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen zijn de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld t/m 17 december gesloten. Heeft u een vraag dan kunt u gebruik maken van het online contactformulier, e-mailadres gemeente@dalfsen.nl of telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster