Feestmaanden in een ander jasje

Niet eerder maakte ik als burgemeester een 'kroonjaar' mee: 2020 is het eerste 'ronde' jaartal. En dat is goed te merken, vooral in de huwelijksjubilea. Ik bezoek altijd de echtparen die 60, 65, 70 enzovoorts jaar getrouwd zijn. Als ze daar prijs op stellen, uiteraard.... Volgens de statistieken van het CBS zijn de maanden mei, juni en september populaire maanden om te trouwen. In de winter wordt er het minst getrouwd.

Blijkbaar was de maand mei ook in zowel 1955 als 1960 al populair om te trouwen: ik heb deze week op maandag een 60-jarig huwelijkspaar mogen feliciteren, ook op dinsdag was er een 60-jarig huwelijkspaar, net als een 65-jarig huwelijkspaar. Op woensdag wederom een 60-jarig huwelijkspaar. Dan hoopt zondag aanstaande een echtpaar 60 jaar in de echt verbonden te zijn, en maandag is er dan wederom een 60-jarig huwelijkspaar te verwachten, net als dinsdag aanstaande.

Bijzonder hoor! Want ik heb deze 'drukte' niet eerder zo meegemaakt. Echt anders dan wat ik vorig jaar (en de jaren ervoor, in de gemeente Bedum) in de maand mei meemaakte aan huwelijksjubilea.

Normaal breng ik een bezoek aan het echtpaar en drinken we gemoedelijk een kopje koffie, vaak in het bijzijn van kinderen en soms ook kleinkinderen. Nu vindt het "bezoek" plaats via beeldbellen, of via de telefoon. Verschillende manieren zijn al langs gekomen: Skype, Whatsapp, Facetime. En dat is ook erg gemoedelijk. Maar toch niet hetzelfde. Zoals er nu zo veel anders is.

Dus sluiten we elk van deze digitale bezoeken af met de belofte dat ik - zodra het weer mogelijk is - alsnog een live bezoek afleg. Hopelijk kan dat binnenkort echt weer....En kan het huwelijkspaar ook binnenkort alsnog het feest vieren, met de receptie of het etentje dat ze voor ogen hadden.

Door de statistieken over huwelijken en de alternatieve viering van deze huwelijksjubilea, wordt ook duidelijk hoe ongekend dramatisch deze tijd is voor iedereen die normaal betrokken is bij huwelijken: onder andere al die restaurants, cafés en zalen....

Ik hoop dat andere tijden gauw weer aanbreken: vooral menselijk maar ook economisch. Eerst hebben we echter nog wat anders zeker te stellen (anders gaat de versoepeling per 1 juni niet door): het virus de baas blijven, dus dank dat iedereen zich aan de regels blijft houden en goed op zichzelf en zijn omgeving let!

Pagina opties

De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn gesloten tot en met tenminste 11 mei 2021. Het gemeentehuis blijft op afspraak geopend (14 0529). Voor het gemeentehuis geldt een mondkapjesplicht.

Sluit venster