Four seasons in one day

We springen in één week van de prachtige langlauf- en schaatsplaatjes naar het voorjaar. Wat een prachtig weekend hebben we achter de rug, en wat komt er tegelijk een mooi weekend (en voor sommigen daarna: krokusvakantie) aan.

En eerlijk gezegd voltrokken alle seizoenen zich vandaag voor mij zelfs in één dag. Vanmorgen zag ik nog wat sneeuwresten liggen voor het huis. Tijdens de eerste online vergaderingen kwamen de zonnestralen tevoorschijn. Prachtig hoor, maar daardoor 'moest' ik in mijn lunchpauze beslist de ramen lappen. Ik weet niet wat mijn oma daar van zou hebben gevonden: in mijn goede jurk op de huishoudtrap....Tijdens diezelfde lunchpauze zag ik de knoppen in de struiken zitten in de tuin. En ten slotte moest ik begin van de avond even de deur uit: stromende regen. Winter - zomer - lente - herfst.

Dat weer, die temperamenten, tekenden deze week ook in figuurlijke zin. Ik sprak verschillende inwoners; ik sprak verschillende ondernemers. En in die gesprekken kwam van alles langs: boosheid, optimisme, verdriet, wanhoop, gelatenheid, rust. Ik kan me bij al die emoties wat voorstellen, want ik doorleef ze ook. Niet altijd allemaal, en niet allemaal even hevig, maar wel allemaal.

De burgemeesters in IJsselland spreken elkaar wekelijks in verband met alle ontwikkelingen rond corona. En eens in de paar maanden proberen we de waan van de dag even helemaal te ontstijgen. Onder leiding van een expert in onzekerheidskunde/crisiskunde kijken we dan verder vooruit: wat komt er op ons af als alles zich ten positieve ontwikkelt? En wat kunnen we doen om die loop der dingen een handje te helpen? Wat komt er op ons af als alles misgaat? En wat kan elk van ons doen om dat scenario af te wenden? Een mooie manier om na te denken over alles wat er gebeurt, en vooral over je eigen invloed, in je werk en in je privéleven.

Wat kan ik zelf doen in deze tijd? Wat kan ieder van ons doen? Er komen op het oog geen grootse en meeslepende zaken uit naar voren. En toch. Ik noteerde voor mezelf: persoonlijke aandacht blijven geven en begrip op blijven brengen voor verschillende standpunten. Ik denk dat dit voor velen van ons basiszaken zijn, die we als kind al meekregen. Kleine, maar zo betekenisvolle dingen. Come rain, or come shine. Ze helpen ons samen door deze tijden heen.

NB: Four Seasons in One Day van Crowded House kwam uit in 1991. De clip oogt bijna nog van langer geleden.....https://youtu.be/si3dBlNdifE

NB 2: Foto's zijn stockfoto's van internet. Gemaakt door Mihai Andritoiu, vrij te gebruiken

Pagina opties

De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn gesloten tot en met tenminste 11 mei 2021. Het gemeentehuis blijft op afspraak geopend (14 0529). Voor het gemeentehuis geldt een mondkapjesplicht.

Sluit venster