Konnichiwa

3 maart 2021 Konnichiwa

Wat was het een mooie dag vandaag! Vanmorgen was ik in Nieuwleusen. Ik zou al enige tijd geleden langs gaan bij het Agnieten College om bij te praten met de directeur aldaar. Maar die afspraak moest worden verzet. Het werd 3 maart.

En dus ging ik vandaag die kant op, uitgerekend op de dag dat de school zijn deuren weer opende. Bijzonder om juist op deze dag de drempel van De Spil weer eens over te stappen. Dat was lang geleden! Ik was er in de zomer nog eens om een foto te maken, maar De Spil in actie....dat is echt een jaar geleden. En wat is het toch een prachtig gebouw, en wat is het geweldig om te zien dat er weer (enig) leven in de brouwerij is! Voor zowel leerkrachten als leerlingen op de middelbare school is het opnieuw schakelen: de helft van de klas zit thuis; de andere helft zit in de klas. En de dag erop, is het andersom. Het is dus tegelijkertijd in de klas en digitaal lesgeven. Dat doe je nooit voor allebei tegelijk goed. Wat je ook doet. En dus was het thema vanmorgen ook wel: laten we eerst maar weer wennen, en laten we een beetje mild zijn. Richting anderen, en richting onszelf. Dat leek mij een wijs woord.

Prachtig om te weten dat de enige middelbare school die onze gemeente rijk is, nu voor het derde jaar op rij is uitgeroepen tot 'superschool'! Het team blaakt van ambitie en van positieve energie. Heel mooi. Overigens gold dat positieve sentiment niet voor alle leerlingen.

Ik sprak er een paar (niet diegenen die bij dit bericht op de foto staan!) en dacht dat ze het wel weer geweldig zouden vinden om op school te zijn, maar voor sommigen was school nooit leuk, of het nu digitaal of live is....

Op de terugweg van het Agnietencollege had ik de gelegenheid om op de Grote Markt te kijken: ik zag bij verschillende ondernemers ballonnen en versiering hangen. Ik kreeg er bijna een feestgevoel van. Dat is natuurlijk een beetje misplaatst, want winkelen op afspraak is voor velen maar een klein stapje in de goede richting. Tegelijkertijd is het wel erg mooi dat er weer iets meer mogelijk is. En dat voelde je op straat, dat zag je aan de winkels, en dat merkte je aan de mensen. Zet hem op allemaal!! Met pijn in het hart zie ik natuurlijk ook wat er nog niet open is - onder andere al onze mooie en gezellige horecagelegenheden. Ik hoop oprecht dat een volgende versoepeling bij jullie ruimte gaat geven.

Nadat ik mezelf vanmorgen op deze manier had 'uitgelaten', kroop ik vanmiddag weer achter mijn scherm. Eerst voor wat vergaderingen, toen voor een symposium van het Nederlands Genootschap Burgemeesters. Interessant: Beatrice de Graaf vertelde over hoe we als samenleving in het verleden uit crisissituaties gekomen zijn. Dat doen we via een of meer van vijf methoden: 1) door een zgn. 'silver bullit', 2) door de grenzen te sluiten, 3) door een 'danse macabre' uit te voeren, 4) door het mobiliseren van burgers en het stimuleren van onderlinge solidariteit of 5) door protest en verzet. Al die verschillende routes bewandelen we als samenleving ook nu weer. Een les is ook om een crisis op verschillende terreinen, ook zo te bestrijden. En dus ook nu niet alleen naar de bestrijding van het virus te kijken, maar ook andere effecten mee te wegen.

Vanavond heb ik zelf ervaren wat online les krijgen is. In deze tijden is er maar weinig om naar uit te kijken, en dus bezorgde ik mezelf een uitdaging die al langer op mijn lijstje stond: het volgen van een (beginners!)cursus Japans. Dus daar zat ik vanavond aan mijn scherm gekluisterd, met een lesboek voor mijn neus. Zinnetjes te oefenen als 'hoe heet jij?' en 'waar kom jij vandaan'? Als je me ergens tegenkomt op straat en ik prevel in plaats van een welgemeend goedemiddag of goedenavond ineens 'konnichiwa', dan weet je hoe laat het is: dan oefen ik mijn Japans en zeg ik vrolijk 'hallo' in die taal.

Pagina opties

De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn gesloten tot en met tenminste 11 mei 2021. Het gemeentehuis blijft op afspraak geopend (14 0529). Voor het gemeentehuis geldt een mondkapjesplicht.

Sluit venster