Naast trots, gevoelens van gezamenlijkheid en kracht

Nosk en sakura. Het was een bijzonder Paasweekend. Het weer was mooi en het weer was niet mooi. Ik bleef thuis en ik ging er ook op uit (op een rustige plek) om in beweging te blijven en wat op te laden door de stilte en de natuur. Daar had ik tijd voor, juist omdat de vieringen van 75 jaar vrijheid niet door konden gaan. Helaas. Het was een weekend vol ontspanning en bezinning, en tegelijkertijd was ik best benieuwd of het Paasweekend toch niet zou leiden tot te veel drukte op bepaalde plekken in onze gemeente.

Tot nu toe kiezen we er in de regio IJsselland voor om niet méér beperkingen op te leggen dan die strikt nodig zijn om het coronavirus in te perken. En dus verklaarden we geen locaties tot verboden gebied in de gemeente Dalfsen. De markten kunnen doorgang blijven vinden, campings en vakantieparken zijn niet verplicht dicht (wél dicht is het gezamenlijke sanitair) en het pontje bij Hessum is weer in de vaart. Uiteraard allemaal onder de voorwaarde dat iedereen zich houdt aan de 1,5 meter afstand.

En gelukkig gebeurde dat ook dit weekend! Ik ben dus trots op ons allemaal: op ons als inwoners omdat we vooral thuis bleven en ons buitenshuis vrijwel allemaal hielden aan de regels. Trots op alle ondernemers die zich veerkrachtig en creatief tonen.

Dit weekend zag je op veel plekken de vlaggen vanwege de herinnering aan 75 jaar vrijheid. Niet alleen de Nederlandse vlaggen; ik zag ook veel Maple Leafs.

Daarnaast waren ook veel beren te zien voor de berenjacht voor de kinderen, en hartjes uit dankbaarheid voor al die harde werkers in de zorg. En naast trots, riep dat bij mij gevoelens op van gezamenlijkheid en kracht. Dalfsen, zet hem op!

De bezinning en de ontspanning waren voor mij dit weekend te vinden in 'nosk' en in 'sakura'. 'Sakura' is Japans voor de kersenbloesemtijd. En die is hier ook aangebroken! Prachtig. Het geeft mij een gevoel van levenslust en energie. 'Nosk' is heel wat anders: dat is Gronings voor de stilte in de natuur. En die heb ik dit weekend ook ervaren. Tegelijkertijd deed 'nosk' me denken aan het gelijknamige nummer dat de Groningse band Swinder zong bij het (voorlopig) laatste concert waar ik naar toe ging, in februari.

N.b.: weet iemand of er ook een Sallands of Nieuwleusens equivalent is voor het Groningse 'nosk'?

Pagina opties

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen zijn de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld t/m 17 december gesloten. Heeft u een vraag dan kunt u gebruik maken van het online contactformulier, e-mailadres gemeente@dalfsen.nl of telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster