Over hoe de tijd verglijdt

Waar het voorjaar mij regelmatig een moment bood om een bericht te schrijven voor bijvoorbeeld Facebook, lijkt er deze hete herfst (in vele opzichten) geen moment over te zijn. Een gevoel dat ik om me heen méér hoor. We stelden voor de zomer met zijn allen op het werk veel uit van wat niet noodzakelijk was. Inmiddels moeten die dingen toch allemaal gebeuren. En in de tussentijd gaan ook de zaken door die voor het najaar op de rol stonden.

Het gevoel van een rollercoaster dringt zich soms bij me op. De tijd verdicht. Je knippert twee keer met je ogen, en dan is het ineens november. En soms ben ik het gevoel voor tijd gewoon even helemaal kwijt. En voel ik niet zo goed meer of het nu dinsdag of donderdag is. Ankerpunten als het weekend of de herfstvakantie zijn minder duidelijk 'voelbaar'. Er is minder om naar uit te kijken. En als je zorgen hebt om een geliefde, of als je vraagtekens hebt over je bedrijf of baan, ook dan is de tijd een vreemde metgezel.

In het verleden las ik de boeken van Douwe Draaisma, waaronder "Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt". Een boek van al bijna 20 jaar geleden. Het voelt als de dag van gisteren dat ik het las. Vandaag stond er in de NRC een interview met hem. Ik was er blij mee, want het geeft wat perspectief aan hoe we de tijd van nu beleven en waarom dat zo is.

„Je ging ’s maandags naar je werk en na vijf dagen kwam het weekend”, zegt Draaisma. „Voor veel mensen had elke dag een eigen gevoel: je had een typisch maandaggevoel en een typisch vrijdaggevoel. Dat merkte je als je bijvoorbeeld na het paasweekeinde aan het werk ging, dan kreeg de dinsdag een maandaggevoel. Met al dat thuiszitten worden de dagen nu eenvormiger. Het wordt moeilijker gebeurtenissen te dateren in het verleden. Was dat nu twee of drie dagen geleden? En dan blijkt het vijf dagen te zijn.”

Gaat de tijd dan sneller of langzamer? „In een weekje vakantie vliegen de dagen vaak voorbij, je maakt van alles mee, en als je na een week weer thuis bent kun je niet geloven dat het maar zeven dagen waren. Hoe sneller ze voorbijgaan op het moment zelf, hoe meer ze uitzetten in de terugblik.

„Bij verveling gebeurt het omgekeerde: de dagen zijn lang, lastig door te komen, maar in de terugblik lijken ze juist korter. Dat hebben veel mensen nu. De markeringen vallen als het ware weg: jubilea, verjaardagen die niet gevierd worden. In de achteruitkijkspiegel kan zo’n periode gaan krimpen.”

Pagina opties

De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn gesloten tot en met tenminste 11 mei 2021. Het gemeentehuis blijft op afspraak geopend (14 0529). Voor het gemeentehuis geldt een mondkapjesplicht.

Sluit venster