Proost!

1 juni 2020. Het was wel weer even wennen. Op bezoek bij inwoners thuis. Maar per vandaag zijn de coronaregels versoepeld, en stond dus (bij een goede gezondheid) niets een bezoek meer in de weg. En dat kwam mooi uit, want vandaag waren er drie huwelijksjubilea van 60/65 jaar te vieren in onze gemeente! Met 15 jaar samenzijn op mijn eigen teller, voel ik me nog een echte beginner ten overstaan van deze 190 jaar huwelijksleven. De gouden tip voor een lang en gelukkig samenzijn bleek er ook hier niet te zijn. “Gewoon samen volhouden” en "leven en laten leven" blijft de meest kernachtige samenvatting. Zo simpel, en tegelijk zo moeilijk, is het.

De jubilea brachten me vandaag naar Oudleusen, Dalfsen en Nieuwleusen. Blijft wennen om elkaar de hand niet te kunnen schudden, en om gedurende de bezoeken zorgvuldig de 1,5 meter te betrachten. Maar dat lukt. En het is wel écht plezieriger om elkaar in het echt te ontmoeten, in plaats van elkaar te (beeld)bellen. (n.b. De echtparen die de afgelopen 12 weken een huwelijksjubileum vierden, zijn of worden binnenkort benaderd met de vraag of ik alsnog op bezoek zal komen. Dat aanbod deed ik iedereen tijdens het (beeld)bellen).

Na de drie huwelijksjubilea was ik uiteraard nieuwsgierig hoe het "onze" ondernemers in de horeca vandaag verging.

Sinds we 19 mei hoorden dat de horeca per 1 juni open zou mogen, is er heel hard gewerkt: hoe kun je je café of restaurant runnen met inachtneming van de 1,5 meter? Het personeel moest getraind worden. En vanaf Hemelvaart worden gesprekken gevoerd met de gemeente over de wijze waarop de terrassen kunnen worden uitgebreid. Ondernemers vonden het spannend, 'alsof ik examen moest doen'. Zou de praktijk uitpakken zoals de theorie voorspiegelde?

Samenvatting: het ging (ook) in de gemeente Dalfsen goed. Het weer was prachtig. De terrassen zaten vol. Vrijwel niemand van de bezoekers morde toen bij binnenkomst een formuliertje moest worden ingevuld met gegevens over onze gezondheid die we kort geleden zouden beschouwen als nogal privé. De looproutes werkten goed. En bovenal: zowel bezoekers als personeel als uitbaters waren erg positief gestemd.

De komende tijd blijven we graag allemaal genieten van de gezelligheid, de spontane ontmoetingen met bekenden en onbekenden, het fijne eten en drinken en het 'eruit zijn'. Dat vraagt veel van onze ondernemers. Maar evenveel, zo niet meer, van ons. Dus laten we ons inspannen om ons aan alle regels te houden. En laten we dat zeker doen als we een keer een glas (of meer) gedronken hebben. En laten we elkaar vooral ook kunnen aanspreken op de regels die we samen te respecteren hebben. In het belang van ons allemaal.

En uiteraard: laten we, als we gezond zijn, en het ons kunnen permitteren, onze ondernemers vooral blijven steunen. Zowel in de horeca en de middenstand, als elders #kooplokaal!

Proost!

De middag was vandaag al een eindje op streek toen ik aan een ronde begon; ik heb dan ook helaas niet overal een kijkje kunnen nemen. Hopelijk kan ik mijn ronde binnenkort vervolgen om een nóg completer beeld te krijgen. In elk geval, aan alle horeca-ondernemers in onze gemeente: wat fijn dat jullie weer open zijn!! En alle goeds voor de komende tijd.

Pagina opties

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen zijn de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld t/m 17 december gesloten. Heeft u een vraag dan kunt u gebruik maken van het online contactformulier, e-mailadres gemeente@dalfsen.nl of telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster