Tijd voor wat cultuur

Voor dit allemaal losbarstte, was het boekenweek. En ik kocht in het weekend van 14 maart dan ook een stapel boeken, in de verwachting dat als de coronacrisis ook bij ons zou gaan huishouden (in België was er op dat moment al het nodige gaande en was de horeca al gesloten), ik vast wel een boek kon lezen op een rustige avond. Niet dus.

Vanavond had ik ineens wel tijd voor cultuur. En het was toch wel erg mooi om te zien wat er online allemaal wordt aangeboden.

Zo stuitte ik op Heidelberger Frühling, normaal een muziekfestival dat dit jaar van 21 maart tot en met 24 april zou zijn. Nu is er elke avond om 19.00 of 19.30 uur een livestream, met in elk geval pianist Igor Levit. En dat was vanavond erg mooi!

En het Grand Theatre in Groningen neemt ook zijn toevlucht tot online voorstellingen. Vanavond keek ik de dansvoorstelling "The dog days are over" (tot morgenavond 20.30 uur gratis te bekijken). In deze voorstellingen zijn acht danser een uur lang aan het springen. Met zijn allen, in hetzelfde tempo, in een variërende opstelling.

Het was heel erg raar om acht mensen zo dicht bij elkaar zich fysiek zo in te zien spannen. Als ze dat in deze dagen zouden doen, zouden we er iemand naar toe sturen om ze te vertellen dat dit natuurlijk zo niet kan. En we zouden ze vertellen dat als ze er niet mee op zouden houden, dat dan in naam van de voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland op grond van de noodverordening proces-verbaal zou worden opgemaakt. Het kan verkeren.

Aan de andere kant vond ik dat het dansen door deze groep van 8 mensen, een uur lang, in een vastgesteld ritme, juist erg lijkt op wat ons nu te doen staat. We moeten ons collectief overgeven aan het ritme dat van ons gevraagd wordt. Als iemand niet mee doet, heeft dat gevolgen voor het succes van het geheel. Beperking van vrijheid die tegelijkertijd solidariteit is.

Jammer dat we deze tijd niet live naar film, muziek, theater of dans kunnen. Maar de online variant zet evenzeer aan tot denken.

Pagina opties

De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn gesloten tot en met tenminste 11 mei 2021. Het gemeentehuis blijft op afspraak geopend (14 0529). Voor het gemeentehuis geldt een mondkapjesplicht.

Sluit venster