Veerkracht

De krant plofte vandaag niet op de deurmat. De kinderen uit de buurt gingen vandaag toch nog niet naar school. En bij het thuiswerken was het licht binnen anders dan anders. Gezeten achter mijn laptop zag ik de buurjongen fanatiek scheeuwscheppen, en er reed een shovel-achtige rond om sneeuw te schuiven. Ik kreeg zelf veel energie van alles om me heen. Het was dus geen gewone maandag. Het zijn geen gewone tijden. Vorige week en ook vandaag sprak en bezocht ik inwoners met bijzonder veel veerkracht in deze bijzondere tijden.

Ondernemers die al veel hebben meegemaakt en die ook deze crisis weer te boven zullen komen. Die de schouders er weer onder zetten en steeds opnieuw koers zetten. En die weten dat er na slechte tijden ook weer goede tijden komen. Een misverstand dat breed onder ons allen schijnt te leven, is dat ondernemers het door de landelijke steunpakketten wel redden. Er zijn inderdaad grote steunpakketten maar de voorwaarden zijn ook strikt en dekken in de meeste gevallen zeker niet de kosten en de gemiste omzetten. Dus herhaal ik opnieuw: #kooplokaal en denk (als je kunt!) eens wat vaker aan je favoriete winkel/restaurant/kapper/etc. Ze kunnen onze omzet goed gebruiken!

Ik sprak ook een aantal inwoners met, zoals dat heet, een migratie-achtergrond. En ook bij hen was ik onder de indruk van de energie en de veerkracht. Het leren van de Nederlandse taal, inburgeren en je thuis voelen zijn extra uitdagend in deze tijd. Dus ook via deze aan hen wat extra.

Vandaag kreeg ik van een inwoner een prachtig plantje cadeau. De lente in de dop. Een best fragiel blauw druifje. De muur geeft een beetje steun, maar dit plantje redt zich uiteindelijk wel. Symbool van deze tijd? Ik hoop het!

De oproep van Loesje vond ik dan ook wel bij deze dag passen ("In tijden van verandering - Houd het hoofd koel en het hart warm"). Het hoofd koel houden is de kunst niet per se bij deze temperaturen; laten we ons vooral extra inzetten voor dat warme hart voor elkaar, waarmee we elkaar door deze tijden heen helpen.

Pagina opties

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen zijn de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld t/m 17 december gesloten. Heeft u een vraag dan kunt u gebruik maken van het online contactformulier, e-mailadres gemeente@dalfsen.nl of telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster