Wat verandert er al veel in mij

Het was (alweer) zo'n dag waarop ik twee keer op en neer naar het gemeentehuis fietste en je aan alles merkt dat iedereen in de buitenlucht ook zijn best doet afstand te houden. Als je in de verte iemand op ziet doemen, te fiets of te voet, zie je al de bewegingen: mensen gaan achter elkaar fietsen en lopen en je kijkt zelf of je nog nét iets verder naar rechts kan. Sommige nieuwe regels wennen blijkbaar best snel. En dat is eigenlijk een onthutsende constatering. Want onder normale omstandigheden laten we ons door de overheid niet te veel voorschrijven over onze gedragingen en bewegingen.

In de supermarkt merk ik de afgelopen weken een verandering in mijn eigen gedrag. Ik voelde me ruim twee weken geleden al wat bezwaard toen ik inkopen deed bij de supermarkt en met vijf blikken naar buiten liep. Tja, die waren in de bonus. Ik hoopte toen al dat er geen fotograaf in de buurt was terwijl ik de blikken tussen mijn hand en kin geklemd (geen tas mee...) naar de auto bracht. Vorige week deed ik boodschappen en gold voor sommige artikelen dat het tweede artikel voor de halve prijs was. Daarna stond ik omstandig bij de kassa uit te leggen dat ik echt niet aan het hamsteren was met mijn vier pakjes Nespresso koffiesticks, twee chocoladerepen en twee stuks fetakaas. Dit weekend kocht ik een pak yoghurt en een pak wc papier. Tja, het is een keer echt op. En toen had ik tóch de neiging het hele pak wc papier onder mijn jas te willen verbergen.

En daardoor denk ik: hemeltjelief, wat verandert er al veel in mij. Wat verandert er veel in hoe ik me gedraag, en in de emoties die ik er bij voel. De huidige situatie en de geldende regels hebben enorme invloed op hoe we ons voelen, hoe we ons gedragen en hoe we naar elkaar kijken. Er zijn allerlei redenen waarom ik hoop dat de huidige situatie en maatregelen niet te lang duren. Maar de 'psychologie en sociologie' van de maatregelen vind ik een van die redenen.

De dag eindigde vandaag trouwens met een hele korte en bijzondere raadsvergadering. De Stentor kopte net online: "raadsvergadering Dalfsen in coronacrisis: dertien onderwerpen in vijftien minuten". Een twijfelachtig record. We namen de besluiten die in de nog 'normale' commissievergaderingen op 2 en 9 maart al waren voorbereid (dat lijkt heel lang geleden) en waar de gehele raad het al over eens was. Twee onderwerpen vergden nog nadere bespreking, en die worden dan ook op een later moment besproken. De raad beraadt zich nu op digitaal vergaderen en hoopt eigenlijk dat er een noodwet ingevoerd wordt op basis waarvan besluitvorming in deze bijzonder tijd ook digitaal mag plaatsvinden. Want fysiek bij elkaar komen in deze tijd (ook al is het op zeker 1,5 meter afstand): dat moeten en willen we allemaal zo veel mogelijk beperken!

Bekijk deze bijzondere raadsvergadering en het moment dat er maandagavond aan vooraf ging.

Pagina opties

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen zijn de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld t/m 17 december gesloten. Heeft u een vraag dan kunt u gebruik maken van het online contactformulier, e-mailadres gemeente@dalfsen.nl of telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster