We hebben tijd om langer te kijken, en dus meer te zien

Weekend. Wat doe je in zo'n weekend als er niet gesport wordt, de horeca dicht is, je niet naar de film kunt, en bezoek aan vrienden ook niet de bedoeling is? Juist ja. Dan ga je thuis uitgebreider koken, je speelt een spelletje, je bezoekt een online verjaardagsfeestje (mijn eerste), je begint (hè hè) aan een boek (‘Het jachtgeweer’ van Yasushi Inoue - als je niet op reis kunt, dan lees je maar een boek van een buitenlandse auteur), en je probeert elke dag wel even een frisse neus te halen.

Wandelen blijkt in coronatijden makkelijker te doen dan fietsen. Dat blijkt in zo'n weekend heel duidelijk. Op een wandelpad kun je nog wel uitwijken om elkaar de ruimte te geven. Maar de breedte van veel fietspaden is niet dusdanig dat je elkaar op goede afstand kunt passeren. Dat wordt nog wat, 'in de toekomst'. Als je erover nadenkt dat er bij ontwerpen meer rekening gehouden moet worden met afstand houden tot elkaar, dan levert dat heel andere fietspaden op, andere winkelcentra, gemeentehuizen enzovoorts.

Nou ja. Dit weekend dus. Op veel plaatsen in het land zijn papieren en spandoeken te zien met "we missen jullie". Vaak is dat, hartverwarmend, van juffen en meesters die hun leerlingen missen, of van restaurants en winkels die hun klanten missen. Het was voor mij meer dan hartverwarmend, toen ik zag hoe deze tekst bij mij in de buurt ook op een ruit werd geschreven, door een ouder en een kind. Ze waren druk bezig om de letters er goed op te krijgen (spiegelbeeld). En ik stel me voor hoe opa en oma eind van de dag thuis kwamen, en ineens in kleurige letters op hun eigen ruit deze tekst zagen staan, met bloemen en hartjes erom heen. Ik kreeg er zelf al tranen van in mijn ogen.

Emoties genoeg deze weken. Bij iedereen.

Gisteravond werd ik overvallen door twee emoties die niet per se samenhingen met corona: frustratie en verbazing. Lichte frustratie was mijn deel na het spelen van wat gezelschapsspelletjes, die ik niet allemaal won! Heerlijk gevoel eigenlijk, want dan wil je alleen maar nóg een ronde spelen....Het werd uiteindelijk 2-1 voor mijn vriend. Grrr.

En verbazing was er ook. Toen we kort voor zonsondergang een rondje liepen, was hij er weer. De pauw. Schitterend beest, en hoe langer je kijkt, hoe meer opvallende details je ziet. Dat is dan misschien wel weer de corona-invloed: we hebben tijd om langer te kijken, en dus meer te zien. Dat mag voor mij wel een blijvend effect zijn van deze tijd.

Pagina opties

Het gemeentehuis is op afspraak geopend (14 0529). De servicepunten Lemelerveld en Nieuwleusen zijn vanaf 7 juni 2021 geopend. Voor het gemeentehuis en servicepunten geldt een mondkapjesplicht!

Sluit venster