We mogen steeds weer een beetje meer

Ik weet nog niet wanneer ik weer met het openbaar vervoer ga. Maar je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Toen ik hoorde dat naaiatelier Samsam mondkapjes maakt, heb ik er twee besteld. Ze maken Duitse (met bandjes die je achter je hoofd vastbindt) en Belgische (met elastiek achter je oren). Ik heb niet de indruk dat deze landen al een lange traditie in mondkapjes hebben, maar blijkbaar is er sprake van een bepaalde variant die in die landen al opgang doet.

Mondkapjes. Ik heb ze nog niet gedragen, en tot voor kort leek dit echt iets wat hoorde bij Azië. In een ver verleden (zo voelt het, praktisch gezien was het in 2014 en 2016) was ik twee keer in Japan. Daar dragen inderdaad veel mensen mondkapjes. Om te voorkomen dat ze anderen besmetten.

Vorige week is de tv-serie Tokidoki weer begonnen. Een serie waarin Paulien Cornelisse ons kennis laat maken met typische dingen van Japan. Vorige week ging de aflevering over het begrip 'hitori bochi', dat vertaald iets is als 'moederziel alleen'. De serie vergroot onderdelen van de Japanse cultuur uit, waardoor ze soms een beetje een karikatuur worden die geen recht doet aan heel Japan, of aan alle Japanners. Maar een gegeven is dat er in Japan dingen voorkomen die ik mij niet kan (en wil) voorstellen voor ons land. Zo zijn er in Japan door de overheid georganiseerde speeddates, omdat mensen elkaar niet meer in het echte leven ontmoeten, en dus ook geen kinderen meer krijgen. En kent Japan een begrip voor mensen die in hun eentje binnen blijven. Vrijwel altijd. De hele dag. Het hele jaar. Ook zonder dat er een besmettelijke ziekte rondwaart. Deze mensen staan bekend als zgn. hikikomori. En in deze eerste aflevering laat Cornelisse zien hoe je niet alleen karaokebars hebt, maar ook karaokecabines, waar je in je eentje karaoke kunt zitten doen.

Ik ben blij dat we in Nederland de teugels weer voorzichtig wat kunnen laten vieren. Met de nadruk op voorzichtig, en op voorwaarde dat we het coronavirus onder controle houden. Dat dat nog niet meevalt, blijkt uit het nieuws van dit weekend rond de werknemers van slachthuizen in Nederland en een restaurant in het Duitse Leer waar corona toch weer is uitgebroken. Waakzaamheid blijft dus geboden.

We mogen steeds weer een beetje meer. Er wordt al weer gezwommen in onze gemeente. Hart van Nederland maakte donderdag een leuk item over De Meule in Nieuwleusen. Volgende week kunnen we weer voorzichtig naar een restaurant, of naar een bioscoop. Ondernemers in de gemeente Dalfsen zijn in overleg met de gemeente over de manier waarop voldoende ruimte gemaakt kan worden voor terrassen. Er wordt hard gewerkt en er wordt creatief nagedacht over manieren om dit mogelijk te maken. Het is fijn dat we elkaar binnenkort weer makkelijker kunnen ontmoeten. De mondkapjes maken dat we wat meer opschuiven naar wat in Japan al langer normaal is; hopelijk geldt dat (nog heel lang) niet voor de manier waarop we elkaar in Nederland en Europa ontmoeten en hoe we samenleven.

Nb Ik ben erg geïnteresseerd in de Japanse cultuur. Graag ga ik in Groningen naar Japanse Winkel & Webshop Batsu, waar ik ook lezingen bijwoonde en workshops volgde. Van mijn twee reizen naar Japan heb ik nog een pakje heel mooi origamipapier liggen; met een uitleg erbij. Die vele malen ingewikkelder is dan een handleiding bij een IKEA-meubel....En voor de coronacrisis losbarstte, kocht ik een beginnerscursus Japans. Toen het medio maart werd, verwachtte ik dat ik vast heel snel door dat cursusboek heen was. En dat ik kampioen origami zou zijn. Dus niet. Een paar boeken over Japan las/lees ik wel, en uiteraard volg ik Tokidoki dat op een leuke manier typische karakteristieken van Japan uitlicht. Er is nog zo veel meer over Japan te leren en te weten, dat ik voor komende zomer geen buitenlands vakantieplan nodig heb....

Pagina opties

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen zijn de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld t/m 17 december gesloten. Heeft u een vraag dan kunt u gebruik maken van het online contactformulier, e-mailadres gemeente@dalfsen.nl of telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster