DNA van Dalfsen

De ontdekking van bijzondere archeologische objecten in de woonwijk Oosterdalfsen had grote impact op de gemeente Dalfsen. Dalfsen werd wereldnieuws vanwege tastbare herinneringen aan ons lokale verleden. Dat was de aanleiding voor de start van het project DNA van Dalfsen.

Met DNA bedoelen we ons erfelijke materiaal, dat wat ons uniek maakt. In dit project richten we ons op het gezamenlijke erfgoed van alle inwoners in de gemeente en vragen we ons af hoe we daar zo goed mogelijk mee om kunnen gaan. We onderzoeken wat zeker bewaard moet worden en hoe we dat het beste kunnen presenteren.

In dit project werken de gemeente Dalfsen, de Historische Kring Dalfsen en Historische Vereniging Ni’jluusn van vrogger aan het op de kaart zetten van onze unieke geschiedenis. Samen met de inwoners van de gemeente gaan zij op zoek naar bijzondere verhalen uit onze geschiedenis. Deze worden op allerlei manieren gepresenteerd. Bijvoorbeeld in tentoonstellingen en in zogenaamde verbeeldingen. Zo wordt de geschiedenis in Hoonhorst, Dalfsen, Nieuwleusen, Oudleusen en Lemelerveld voor 2021 uitgebeeld in een object. Zo’n verbeelding kan een kunstwerk zijn of een ander ruimtelijk element. Bij het ontwikkelen van de verbeeldingen worden inwoners nauw betrokken.

Expositie en wedstrijd

Tijdens de Week van de Amateurkunst 2002 is aan (amateur)kunstenaars gevraagd een kunstwerk te maken, gebaseerd zijn op het verhaal ‘het land van Dalfsen’, wat geschreven is in het kader van DNA van Dalfsen. Meer dan 20 kunstwerken zijn ingeleverd. Deze kunstwerken zijn verzameld in een tijdelijke expositie, die te bekijken is in Kulturhus De Spil in Nieuwleusen. Een jury heeft de kunstwerken beoordeeld en een top 3 aangewezen. Deze kunstwerken zijn hieronder vast te bekijken. 

De top drie:

  • Gerlinde Hovenga – Schilderij Land van Dalfsen

Een korte uitleg over het schilderij: De boom staat aan het pad naar het strand van Hessum. Een prachtige boom die daar al jaren staat. Wat heeft die boom veel te vertellen over het land van Dalfsen. De boom is geschilderd als een soort stamboom, een levensboom. De mensen die hier langs zijn gekomen zijn in het schilderij van Dalfsen gestapt. In de boom is de gemeente Dalfsen te zien met de vijf kernen. In het schilderij zijn gedichten verwerkt van de gedichtenroute. Ze vertellen over wat er in de gemeente Dalfsen te zien is. Ook is de blauwe bogen brug verwerkt in het schilderij. De plek waar altijd wat te doen is en waar land en water samenkomen. In het water van de Vecht is het verhaal van Het land van Dalfsen verwerkt. De mensen boven het water en onder de boom staan symbool voor alle mensen die in het land van Dalfsen geworteld zijn. Zoals in boom te zien is. De wortels worden gevoed door het water die de boom laat groeien. Zo kan de gemeente groeien en bloemen. Het hart van Dalfsen is het hart van de mensen die van hun land genieten.

  • Hinke Oosten - Duurzaam wandkleed: LIEFDE voor Dalfsen

  • Els Schat - schilderij “Blij in de wei”

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen over het project DNA van Dalfsen kun kan contact opgenomen worden met een medewerker van de gemeente via het online contactformulier of telefoonnummer 14 0529.

Pagina opties

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen zijn de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld t/m 17 december gesloten. Heeft u een vraag dan kunt u gebruik maken van het online contactformulier, e-mailadres gemeente@dalfsen.nl of telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster