FAQ coronavirus inwoners

Met de kennis van nu beantwoorden we de meest gestelde vragen op dit moment. Houd deze pagina in de gaten, want er komt een dagelijkse update.

Is het gemeentehuis open?
Het gemeentehuis in Dalfsen is alleen op afspraak van 8.30 tot 12.30 uur geopend. U maakt een afspraak door te bellen met de gemeente Dalfsen via telefoonnummer 14 0529. Inwoners worden opgeroepen om vragen zoveel mogelijk telefonisch te stellen. Het gemeentehuis is elke werkdag van 08.30 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 14 0529.

Heeft u vragen met betrekking tot wonen, zorg, welzijn, werk en geldzaken? Samen Doen in Dalfsen is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 12.30 uur via telefoonnummer 14 0529.

Zijn de servicepunten in Lemelerveld en Nieuwleusen nog open?
Vanaf dinsdag 17 maart en mimimaal tot en met 28 april zijn de Servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld gesloten. Heeft u vragen? Het gemeentehuis is elke werkdag van 08.30 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 14 0529.

Wat kan ik vanuit huis regelen?
Veel producten, waaronder het doorgeven van een verhuizing of het een uittreksel met persoonsgegevens kunt u vanuit huis aanvragen. Kijk op www.dalfsen.nl voor alle onderwerpen.

Wordt het afval gewoon opgehaald?
Ja, het afval wordt gewoon opgehaald door ROVA.

Kunnen huwelijken doorgaan?
In overleg met bruidsparen en aanstaande geregistreerde partners wordt afgesproken om de ceremonie wel of niet door te laten gaan. Voor het doorgaan van de ceremonie geldt een maximum van aanwezige gasten.

Kan ik aangifte van de geboorte van mijn kind doen?
Ja, dit kan in de ochtend tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak via 14 0529.

Gaan de raadsvergaderingen door?
Ja, de raadsvergaderingen gaan door, maar met een beperkt aantal raadsleden en niet met hele raad. Raadsvergaderingen zijn live te volgen op https://ris.dalfsen.nl/.

De niet-essentiële vergaderingen (bijvoorbeeld de raadscommissies) en activiteiten zijn geschrapt tot en met in ieder geval 6 april. Bekijk een overzicht van alle maatregelen die de gemeenteraad heeft genomen op www.dalfsen.nl.

Wat betekent dit voor de evenementen van de gemeente?
Alle evenementen en bijeenkomsten, ook met minder dan 100 personen, worden afgelast tot 1 juni 2020.

Wat betekent dit voor mij als ik een evenement/bijeenkomst organiseer?
U bent zelf verantwoordelijk om bezoekers te informeren dat het evenement niet door kan gaan. We begrijpen dat het voor alle inwoners en ondernemers, maar ook voor kerken, (sport)verenigingen en organisatoren van culturele bijeenkomsten meer dan vervelend is dat bijeenkomsten mogelijk niet door kunnen gaan. De impact is groot. Gezondheid gaat voor alles, en daarom roepen we u dringend op de richtlijnen te volgen. We doen dit om onze oudere en kwetsbare inwoners zoveel mogelijk te beschermen, maar ook om onze zorgverleners en hulpdiensten zo lang mogelijk te ontlasten.

Wat betekenen de maatregelen voor de markt?
Voor markten geldt een aparte regeling, omdat ze deel uitmaken van de voedselketen. Met marktmeesters maken we afspraken om ervoor te zorgen dat marktbezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden. Werken deze maatregelen niet, dan heeft de burgemeester alsnog de mogelijkheid om tot sluiting over te gaan.

Kan ik nog wat doen als ik (tijdelijk) thuis kom te zitten?
Kom jij (tijdelijk) thuis te zitten door de gevolgen van het coronavirus en wil je kijken of je tijdelijk in een andere sector kan werken? Neem dan contact op met de gemeente Dalfsen via 14 0529. We gaan samen bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Wat kan ik doen om verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) te voorkomen?
De minister van Volksgezondheid en Sport heeft maatregelen ingesteld om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Het betreft maatregelen die effect hebben op iedereen.

Deze maatregelen gelden voor heel Nederland en zijn van kracht vanaf 12 maart 2020, 15.00 uur en gelden tot en met maandag 6 april 2020. Op zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen die gelden tot en met maandag 6 april. Tijdends een persconferentie op 23 maart heeft het kabinet de maatregelen aangescherpt. En op 31 maart heeft het rijk de bestaande maatregelen verlengd. Heeft u vragen over deze aangescherpte maatregelen? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid voor een overzicht van de veel gestelde vragen en antwoorden.

Bekijk antwoorden op andere veel gestelde vragen op www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

Ook gelden de eerder gecommuniceerde maatregelen om verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan nog steeds:

  • Was uw handen regelmatig.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik direct weg.
  • Schud geen handen.
  • Houd ten minste anderhalve meter afstand van andere personen, ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
  • Blijf zoveel mogelijk thuis

Bekijk het overzicht met alle maatregelen op de website van de rijksoverheid. Daar staan de geldende maatregelen overzichtelijk onder elkaar.

Waar vind ik meer informatie over de besmettingen in de regio?
Vanaf 21 maart geeft de GGD geen update meer van het aantal besmettingen in de regio IJsselland. Door het veranderde testbeleid geeft het aantal positieve tests geen complete weergave van de werkelijke verspreiding van het coronavirus. De GGD blijft het aantal positieve testen wel doorgeven aan het RIVM. Zij maken een overzicht voor heel Nederland. De kaart toont het aantal gemelde COVID-19 patiënten per 100.000 inwoners per gemeente. De kaart wordt dagelijks rond 14:00 uur aangepast. 

Waarom wordt bij een besmetting alleen de gemeente bekend gemaakt?
Met de GGD’en is landelijk afgesproken om zo min mogelijk persoonlijke informatie te delen i.v.m. de privacy van de patiënten. Daarom communiceert de GGD IJsselland (waar de gemeente Dalfsen onder valt) alleen de woongemeente. De gemeente Dalfsen sluit hier op aan.

Daarnaast is het ook zo dat niet alle besmettingen in beeld zijn. We moeten er dus vanuit gaan dat alle inwoners van Nederland een risico lopen om het virus op te lopen. Vandaar ook dat het zo ontzettend belangrijk is om onderstaande, landelijke richtlijnen te volgen over goede hand- en hoest hygiëne en social distance (1 ½ meter).

Pagina opties

Maatregelen coronavirus
T/m 28 april zijn de Servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld gesloten. Het gemeentehuis is alleen op afspraak van 8.30 tot 12.30 uur geopend. Stel vragen zoveel mogelijk telefonisch via T. 14 0529. Via dit nummer maakt u ook een afspraak.

Het gemeentehuis is elke werkdag van 08.30 tot 16.30 uur telefonisch bereikbaar.

Kijk voor meer info op www.dalfsen.nl/corona

Sluit venster