Feiten en cijfers over mantelzorg

Op deze pagina vindt u feiten en cijfers over mantelzorg op de werkvloer. Want wist u al dat

  • 1 op de 4 werknemers in Nederland werk combineert met mantelzorg?
  • Een kwart van de werkende mantelzorgers moeite heeft met de combinatie van werk en privé?
  • 16% van de mantelzorgers werk en mantelzorg slecht tot heel slecht kan combineren?
  • Mantelzorgers die steun ervaren zich 3x minder ziek melden?

Minder ziek, meer loyaliteit

Mantelzorgers hebben minder last van lichamelijke klachten en oververmoeidheid als er begrip is van de leidinggevende. Ook melden mantelzorgers die steun ervaren, zich 3x minder ziek vanwege mantelzorgtaken. Begrip en ondersteuning leveren een betere balans en gezondheid op én meer loyaliteit richting de werkgever. 

Wordt de combinatie als slecht ervaren, dan denkt 39% aan het zoeken van een andere werkgever, bij een goede combinatie is dit slechts 5%.

In de praktijk

Marieke is 54 jaar en werkt in de zorg. Haar organisatie dacht met haar mee toen haar vader op sterven lag.

"Ik ben de organisatie nog steeds dankbaar dat ik betaald langdurend zorgverlof mocht opnemen, toen mijn vader stervende was. Zoiets kan je nooit meer over doen.  Daardoor ben ik heel loyaal naar de organisatie, ik mag graag een stapje harder lopen.”

Factsheet

In de factsheet 'Houdt mantelzorger aan het werk én in balans' leest u meer feiten en cijfers. Dit toont aan dat het belangrijk is om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Pagina opties

Sluiting balies burgerzaken op vrijdag 22 oktober

In verband met werkzaamheden aan het ICT-netwerk zijn op vrijdag 22 oktober de balies van burgerzaken in het gemeentehuis van Dalfsen en het gemeentelijk servicepunt in Nieuwleusen gesloten. Dit betekent dat u op deze dag in het gemeentehuis of het servicepunt geen aanvraag van bijvoorbeeld uw paspoort kan doen. Mocht u vragen hebben, kunt u ons klantcontactcentrum bereiken via telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster