Lemelerveld

Icon

Brug over het kanaal

Vroeger lag in het centrum van Lemelerveld een ophaalbrug over het kanaal die werd bediend door smid Ellenbroek. In april 1945 bliezen de Duisters de oude houten brug op. Enkele maanden later plaatste de ijzerfabriek een nieuwe ijzeren ophaalbrug. Toen deze in 1965 werd verwijderd wilden de Lemelervelders geen smalle vaste oeververbinding: dat was veel te lastig en gevaarlijk met het grote vrachtverkeer in het dorp. Daarom werd jarenlang bij de gemeente gepleit voor een plein over het kanaal.

In 1995 was het eindelijk zover: het kanaal werd overkluisd en het Kroonplein werd aangelegd. Ter herinnering aan de oude ophaalbruggen van vroeger, is het smalle loopbruggetje over het kanaal in 2019 omgebouwd tot een ophaalbrug. De brug kan overigens niet daadwerkelijk opgehaald worden.

Online contactformulier

Pagina opties

Vanwege aangescherpte coronamaatregelen zijn de servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld t/m 17 december gesloten. Heeft u een vraag dan kunt u gebruik maken van het online contactformulier, e-mailadres gemeente@dalfsen.nl of telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster