Nieuws

Icon

 • Ervaringen cliënten Wmo en jeugd opnieuw positief

  Voor het vierde jaar op rij heeft de gemeente Dalfsen onderzoek gedaan naar ervaringen van Wmo cliënten en ouders/verzorgers van jeugdigen tot 18 jaar. Belangrijke uitkomst is dat steeds meer cliënten weten waar zij met hun hulpvraag terechtkunnen. In vrijwel alle situaties waarin jeugdhulp is ingezet levert dit verbetering op. 

  Meer info
 • Gevolgen uitspraak PAS voor gemeente Dalfsen

  Afgelopen weken is er veel gezegd en geschreven over de uitstoot van stikstof. Landelijk liggen er 18.000 projecten stil als gevolg van de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 (zogenoemde PAS-uitspraak). Deze uitspraak heeft ingrijpende consequenties voor ruimtelijke ontwikkelingen in heel Nederland en dus ook in Dalfsen. Daar waar mogelijk levert de gemeente maatwerk. Maar in sommige gevallen wordt de besluitvorming ‘on-hold’ gezet, tot er landelijk meer duidelijkheid komt.

  Meer info
 • Gemeente Dalfsen zoekt sportkampioenen 2018/2019

  Sporten zorgt bij jong en oud onder andere voor een betere gezondheid en meer zelfvertrouwen. Voldoende reden om op 2 januari 2020 de sportkampioenen en sporters die een bijzondere prestatie hebben geleverd te huldigen. Op deze avond wordt tevens de Nieuwjaarsreceptie gehouden voor alle inwoners uit onze gemeente. Wethouder Jan Uitslag doet daarom een oproep. “Voor deze huldiging is het college van burgemeester en wethouders op zoek naar sporters of sportteams die in de periode van 1 november 2018 tot en met 31 oktober 2019 op regionaal, provinciaal, nationaal of internationaal niveau kampioenschappen hebben behaald. Ook kunnen sporters die in de genoemde periode een bijzondere prestatie hebben geleverd, worden aangemeld.” Aanmelden kan tot en met 10 november 2019 door het online aanmeldformulier op www.dalfsen.nl/sportkampioen in te vullen.

  Meer info
 • Lever gratis uw takken in tijdens de takkendagen

  De koude maanden lenen zich uitstekend voor groot onderhoud in de tuin. Takken en stammetjes mag u gratis inleveren bij de onderstaande locaties. Hiervan worden houtsnippers gemaakt voor schone houtkachels. 

  Meer info
 • Ontwikkelfonds Regio Zwolle

  Regio Zwolle is een regio vol groeikansen voor bedrijven en hun medewerkers. Om ervoor te zorgen dat iedereen die groeikansen kan grijpen, slaan overheden, onderwijs, werkgevers en vakbonden de handen ineen. We werken samen aan een vitale en veerkrachtige arbeidsmarkt door te investeren in mensen.

  Meer info
 • Pakket aan maatregelen biedt sluitende begroting 2020-2023

  Het college van de gemeente Dalfsen biedt de gemeenteraad op 10 oktober 2019 de programmabegroting 2020-2023 aan. Door een mix aan maatregelen is het gelukt om een structureel sluitende begroting aan te bieden, waardoor de gemeente Dalfsen een financieel solide gemeente is en blijft. Begin november wordt deze in de gemeenteraad besproken.

  Meer info
 • Foto-expositie 60-jarig jubileum fotoclub Dalfsen

  Op 6 oktober a.s. is het 60 jaar geleden dat de ‘fotoclub Dalfsen’  werd opgericht door het ‘Nutsdepartement Dalfsen’. De nog springlevende club wil hieraan o.a. aandacht besteden met een foto-expositie in het gemeentehuis van Dalfsen.

  Meer info
 • Wind, zon en biomassa als belangrijkste energiebronnen voor Dalfsen

  Meest voor de hand liggende maatregel is energiebesparing: wat je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken. De gemeente Dalfsen heeft onderzoek uitgevoerd naar het energiegebruik en -verbruik in de gemeente Dalfsen. Dit onderzoek geeft inzicht in de duurzame energiebronnen die voor Dalfsen beschikbaar en realistisch zijn. De belangrijkste energiebronnen zijn wind, zon en biomassa. Ook liggen er kansen voor inwoners en ondernemers om energie te besparen.

  Meer info
 • Gemeente Dalfsen hijst regenboogvlag op 11 oktober

  Tijdens de internationale Coming Out Day op 11 oktober hijst gemeente Dalfsen de regenboogvlag bij het gemeentehuis en aan de Grote Kerk in Dalfsen. Met deze actie schenkt de gemeente aandacht aan de vrijheid en acceptatie van inwoners, ongeacht de geaardheid. De aandacht moet leiden tot meer bewustzijn en een grotere sociale acceptatie, veiligheid en weerbaarheid. Naast het gemeentehuis wordt de vlag ook gehesen bij Kulturhusen De Spil, Trefkoele+, De Mozaïek, De Wiekelaar en Kulturhus Hoonhorst. Daarnaast is de vlag ook te zien bij voetbalverenigingen SV Nieuwleusen, USV, ASC ’62, SV Dalfsen, vv Hoonhorst en vv Lemelerveld.

  Meer info
 • Fontein Koninginneplein in 'winterstand'

  De herfst is aangebroken en dat betekent dat de fontein op het Koninginneplein in Dalfsen sinds afgelopen maandag in de ‘winterstand’ staat.

  In deze tijd van het jaar valt er veel blad van de bomen. Dit blad komt in de spuitmonden, waardoor de fontein niet goed spuit. Ook met het oog op vorst in de winter is de fontein daarom in de herfst- en winterperiode uitgezet. In april kunnen we (hopelijk met een lekker zonnetje) weer genieten van de fontein!

 • Rembrandt Nap met echte Rembrandt van Rijksmuseum naar gemeentehuis Dalfsen

  Dalfsen heeft haar eigen Rembrandt! Rembrandt Nap is een 10-jarige kunstenaar uit Dalfsen en tekent zijn hele leven al. Hij zit in groep 8 en wil later graag striptekenaar of archeoloog worden. Zijn 'carrière' is goed begonnen. Er kwam een oproep van het Rijksmuseum voorbij voor een tekenwedstrijd. Daarin werd opgeroepen om een tekening te maken, waarbij de tekenaar geïnspireerd werd door (toevallig) naamgenoot Rembrandt van Rijn.

  Meer info
 • Column wethouder Schuurman: Energiemix

  In de afgelopen weken hebben we met de gemeenteraad gesproken over het verduurzamen van de energie-opwekking in onze gemeente. Om hier een goed gesprek over te kunnen voeren hebben we een rapport opgesteld waarin heel duidelijk omschreven staat welke duurzame energiebronnen echt beschikbaar zijn in Dalfsen en ook laten zien wat geen opties zijn. Ook hebben we berekend hoeveel we dan zouden moeten inzetten om het energieverbruik geheel te verduurzamen.

  Meer info
 • Onderzoek "Waar staat je gemeente"

  Logo waar staat je gemeente.nl

  De gemeente Dalfsen doet mee aan het terugkerende, landelijke onderzoek ‘Waar staat je gemeente'. Dit onderzoek laat zien hoe de gemeente het volgens haar inwoners doet en presteert in vergelijking met andere gemeenten. De gemeente wordt op verschillende onderdelen beoordeeld, zoals woon- en leefomgeving, dienstverlening aan inwoners en zorg en welzijn.

  Meer info
 • Sports4Kids ook in het najaar - gratis deelnemen aan diverse activiteiten

  Sports4Kids is hét naschoolse sportprogramma in de gemeente Dalfsen voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar. Het sportprogramma draait al het hele jaar op volle toeren, maar ook in het najaar zijn er nog genoeg activiteiten om aan deel te nemen. Bekijk het aanbod op www.dalfsenbeweegt.nl, via deze website kunnen kinderen ook aangemeld worden. Deelname aan Sports4kids is kosteloos.

  Meer info
 • Dalfser economie onder de loep genomen

  De economie in de gemeente Dalfsen staat er relatief goed voor, zo blijkt uit de evaluatie van de gemeentelijke nota economisch beleid. De groei is terug te vinden in een toename van het aantal (digitale) vergunningsaanvragen en de toename van de verkoop van bedrijfskavels en woningbouwkavels. De totale werkgelegenheid is een belangrijke indicator van de arbeidsmarkt en nooit eerder vonden in de Dalfser kernen zo veel inwoners werk. “Naast de positieve resultaten zijn er ook zorgen en liggen er voldoende uitdagingen. Zo staat in de landbouwsector een aantal bedrijven zwaar onder druk en zijn de doorlooptijden voor het verlenen van vergunningen behoorlijk gestegen. Tijdens informatieavonden is gebleken dat er bij ondernemers behoefte is aan een betere samenwerking met  en een betere dienstverlening van de gemeente”, zo tempert wethouder André Schuurman de positieve uitkomsten.

  Meer info
 • Fotowedstrijd voor gemeentemagazine

  Jouw prachtige foto uit de gemeente Dalfsen terugzien in het vernieuwde gemeentemagazine 2020 (voorheen gemeentegids)? Dat kan! Doe mee aan de fotowedstrijd en maak kans op de coverfoto en één van de drie geldprijzen. Tot 31 oktober 2019 kunnen eigen belevingsfoto’s – die gemaakt zijn ergens in de gemeente Dalfsen – ingestuurd worden via www.dalfsen.nl/fotoinzending. Dit mag ook een foto zijn die u al eens eerder heeft gemaakt in een ander seizoen. De mooiste foto’s worden naast het gemeentemagazine ook voor campagnes, de website en social media ingezet.

  Meer info
 • Een aangename temperatuur in uw huis

  Afgelopen zomer vielen de mussen bijna van het dak, maar bij Evert Jan Hof in Hoonhorst was het binnen aangenaam. Niet zo koud als het in airco-gekoelde huizen is, maar precies goed. Hoe bereik je dat? Met gezond verstand kom je een heel eind! 

  Meer info
 • Verdienen aan duurzaamheid: laat je niet gek maken en trek je eigen plan!

  Ondernemers uit de gemeente konden in de maand juni naar voorlichtingsbijeenkomsten over verduurzaming van hun gebouwen. De aanleiding daarvoor is de informatieplicht waar een deel van de bedrijven aan moet voldoen, maar voor verduurzamen is altijd wel een aanleiding, zo werd wel duidelijk.

  Meer info
 • Iedereen kan iets bijdragen aan verduuzaming

  De duurzame bespaartip van Lieke Helsper, beleidsmedeweker duurzaamheid

  ‘Duurzaamheid is voor mij om veel redenen belangrijk, maar een ding vind ik heel dichtbij komen: fietsend door de groene omgeving bedenk ik me dat het er voor mijn toekomstige kinderen misschien veel minder groen uit zal zien. Als ik dan naar een windmolen of zonnepark kijk, zie ik niet alleen de windmolen of het park, maar ook de mooie omgeving die hierdoor kans krijgt te overleven.’


   

  Meer info
 • Expert aan het woord: over bloemen, bijen en sigaren rokende mannen

  Het gaat niet goed met de bijen. Omdat bijen ook een belangrijke rol spelen in onze voedselvoorziening, is dat niet alleen slecht nieuws voor imkers, maar voor ons allemaal. Andries Bos, van de Bijenvereniging Nieuwleusen, is een van de deskundigen die helpt met het ‘bij vriendelijker’ maken van de bermen in de gemeente. 

  Meer info
 • Isoleren? Maak gebruik van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

  Wilt u aan de slag met het isoleren van uw woning? Maak dan gebruik van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Na een tijdelijke stop gaat de subsidieregeling weer open voor eigenaar én bewoner! De SEEH bestaat ook voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's), woonverenigingen en -coöperaties. 

  Meer info
 • Woonstichting Vechthorst en Gemeente Dalfsen helpen inwoners besparen op vaste lasten

  Woonstichting Vechthorst en Gemeente Dalfsen starten samen een proef met De VoorzieningenWijzer. De VoorzieningenWijzer helpt mensen geld te besparen door hun financiële situatie in kaart te brengen. Daaruit blijkt of mensen recht hebben op toeslagen of regelingen waar ze nog geen gebruik van maken. Ook kan het advies zijn om over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering of energieaanbieder. Vijftig huishoudens in de gemeente krijgen een gratis adviesgesprek met een onafhankelijke adviseur van De VoorzieningenWijzer. De gemeente Dalfsen en Woonstichting Vechthorst hebben hoge verwachtingen van De VoorzieningenWijzer; in de praktijk blijkt dat bij een groot deel van de huishoudens een besparing mogelijk is.

  Meer info
 • Gemeente legt voorkeursrecht op vijf percelen in Dalfsen

  Op 3 september 2019 heeft het college besloten om voorkeursrechten te vestigen op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Het gaat om vijf percelen aan het Franse Pad en de Molendijk in Dalfsen. Hierbij worden de percelen van drie eigenaren belast met een voorkeursrecht. Dit houdt in dat de eigenaren hun percelen als eerste aan de gemeente moeten aanbieden als ze van plan zijn om hun perceel te verkopen. Wanneer de gemeente besluit om niet tot aankoop over te gaan mag de eigenaar het perceel aan een derde verkopen. Binnen drie maanden moet de gemeenteraad besluiten of dit gevestigde voorkeursrecht voortgezet wordt voor een periode van drie jaar.

  Meer info
 • Inschrijving GymXtra geopend

  Omdat de motorische en sociale ontwikkeling niet bij ieder kind gelijk verloopt, is het lesprogramma GymXtra ontwikkeld. Wethouder Jan Uitslag: “Het doel van GymXtra is dat spelenderwijs gewerkt wordt aan onder andere motorische en sociale vaardigheden, een gezonde(re) leefstijl en zelfvertrouwen. Ervaringen van voorgaande jaren leert dat het daadwerkelijk een toegevoegde waarde heeft, zowel voor het kind als voor de ouders.” Vanaf 6 september 2019 is het weer mogelijk om kinderen van groepen 3 t/m 8 van de basisschool in te schrijven. Inschrijven kan op www.dalfsenbeweegt.nl.

  Meer info
 • Positieve resultaten jeugdsportmonitor voor de gemeente Dalfsen

  Hiermee werpt de inzet van de buurtsportcoaches zijn vruchten af. Wethouder Jan Uitslag heeft eind augustus uit handen van Hack Goettsch, directeur sportservice Overijssel, de resultaten van de Jeugdsportmonitor 2018 ontvangen.

  Meer info
 • Tijdelijk eenrichtingsverkeer Raadhuisstraat

  Foto van de wegafsluiting vanaf de steiger in het Waterfront

  De bouwwerkzaamheden aan het Waterfront Dalfsen zijn na de bouwvakantie weer van start gegaan. De ruimte rondom de bouwlocatie is zodoende ook weer verruimd. Op een deel van de weg staan bouwhekken waardoor de Raadhuisstraat ter hoogte van de bouwplaats smaller is. Een aanpassing van de verkeerscirculatie is hierdoor weer noodzakelijk. Vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid heeft de gemeente Dalfsen er voor gekozen om tot eind 2019 eenrichtingsverkeer in te stellen voor de Raadhuisstraat.

  Meer info
 • Start werkzaamheden eerste deel snelfietsroute Zwolle - Dalfsen

  In opdracht van de gemeente Dalfsen start Lansink wegenbouw vanaf dinsdag 10 september met de wegwerkzaamheden aan de fietsroute tussen Dalfsen en Zwolle. Dit is het eerste deel van de aanpassingen voor de gehele snelfietsroute Dalfsen – Zwolle. De app ‘Fietssnelroute Zwolle – Dalfsen’ informeert geïnteresseerden over de werkzaamheden.

  Meer info
 • Update ontwikkeling voorplein gemeentehuis Dalfsen

  Een update over de ontwikkelingen rondom de herinrichting van het voorplein en de entree van het gemeentehuis in Dalfsen.

  Meer info
 • Toe aan een volgende auto? Denk duurzaam!

  De duurzame bespaartip van André Schuurman:

  Aanschafprijzen van duurzame auto’s dalen, de actieradius stijgt en steeds meer oplaadlocaties worden beschikbaar. Zelf heb ik een hybride auto met zowel een accu als een benzinetank. Ideaal voor de korte ritjes die ik vaak maak in onze gemeente. De accu laad ik gemakkelijk thuis of in de parkeergarage van het gemeentehuis op. Ook bij De Spil of op het Kroonplein kan ik terecht. De benzinetank hoef ik slechts een enkele keer per maand bij te vullen.

  Meer info
 • Ondernemer Johnny Hogenkamp investeert in een duurzame toekomst

  Johnny Hogenkamp is varkensfokker, zijn bedrijf ligt net een eindje buiten Oudleusen. Op een paar van zijn stallen heeft hij sinds kort zonnepanelen en dat bevalt zo goed dat hij nu alle daken vol gaat leggen met 7000 panelen. Dat levert voldoende stroom op voor 500 woningen.

  Meer info
 • Gratis laadpaal in uw wijk

  Heeft u een woning zonder eigen oprit? Dan kunt u kosteloos een openbare laadpaal aanvragen voor uw elektrische voertuig.

  Meer info
 • Eenvoudig subsidie aanvragen voor afkoppelen regenwater

  Marijn Seuters en zijn vrouw wonen sinds 2015 aan de Prins Bernhardstraat in Dalfsen. Vorig jaar hebben ze verbouwd en toen meteen ook het hemelwater afgekoppeld. De regen die op hun dak valt, verdwijnt in kratten onder hun gazon en vloeit dan langzaam terug de grond in. 

  Meer info
 • De expert aan het woord | over water vasthouden en vergroenen

  Thomas Klomp helpt gemeenten door het hele land om stappen te zetten als het gaat om de problematiek die het veranderende klimaat met zich mee brengt, zoals oververhitting van binnensteden, wateroverlast en periodes van watertekort. Hij woont in Dalfsen en werkt als zelfstandig adviseur voor het Nationaal Deltaprogramma.

  Meer info
 • Gemeente Dalfsen geeft biodiversiteit de ruimte door minder te maaien

  Misschien is het u wel opgevallen: verschillende plekken in de gemeente Dalfsen waar het gras hoog staat. Dat is uiteraard niet zo omdat onze maaiers stuk zijn. We doen een pilot om op verschillende plekken waar het kan bewust minder te maaien (één tot twee keer per jaar).

  Als gemeente zijn we bezig met de biodiversiteit. Met de juiste aanplant, inrichting en beheer van parken, gazons, bermen en ander openbaar groen creëren wij gunstige omstandigheden voor bijvoorbeeld bijen en vlinders.

  Meer info
 • Laatste kans: warmtesubsidie loopt nog tot 1 november!

  U hoort het de laatste tijd vast regelmatig: we moeten van het gas af. Het Rijk richt zich op een gasloos Nederland in 2050. De gemeente Dalfsen wil u helpen uw  gasverbruik te verminderen of zelfs helemaal van het gas af te gaan.

  Meer info
 • "Hopelijk eind april van het gas af”

  Hoe maak je een woning uit de jaren negentig energieneutraal en gasloos? Dat is een behoorlijke puzzel. Robert van der Wal begon met zijn project in 2015 en werkte met tussenpozen bijna drie jaar aan de plannen. Nog even en de verduurzaming van hun huis is af!

  Meer info
 • Duurzame bespaartip

  De tip van: André Schuurman, wethouder Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid

  Meer info
 • Het infopunt helpt je verder

  In kulturhusen Trefkoele+, De Spil en de Mozaïek vind je het Infopunt. Het Infopunt is de plek waar je terecht kunt met al je vragen: persoonlijke, praktische, complexe of makkelijke vragen. Het Infopunt helpt je verder.

  Meer info
 • In gesprek over Dalfser toekomst 

  Op maandag 27 mei bespreekt de raad de ‘oogst’ van de eerste fase van de ontdekkingsreis naar de nieuwe missie en visie van de gemeente Dalfsen. In deze eerste fase gingen raad en college met elkaar in gesprek. In de vervolgfase gaat de gemeente in gesprek met inwoners, ondernemers en andere partners om de missie en visie van de gemeente vorm te geven.

  Meer info
 • Cazemier-leerlingen zetten zich in voor het klimaat

  ‘Iedereen kan met iets kleins al helpen.’ 

  Twaalf leerlingen van de Cazemier school in Oudleusen vormen samen een E-team. Het team bedenkt maatregelen voor school, thuis, de buurt en zelfs het hele dorp. Daar moet het klimaat beter van worden. In mei dit jaar wonnen zij zelfs de E-battle van de Provincie Overijssel.

  Meer info
 • Expert aan het woord over waterstof in Dalfsen 

  Waterstof wordt gepresenteerd als de brandstof van de toekomst, o.a. voor de warmte in de woningen. Rob Schellekens, waterstofdeskundige, is door de gemeente Dalfsen gevraagd uit te zoeken hoe waterstof ingezet kan worden.

  Meer info
 • Dalfser college wil meewerken aan berging vliegtuigwrak buurtschap Millingen

  Gemeente Dalfsen heeft een brief ontvangen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om mee te werken aan de berging van een vliegtuigwrak in buurtschap Millingen. Het college van burgemeester en wethouders wil graag meewerken aan de berging van het vliegtuigwrak.

  Meer info
 • Verbeteren van de hoofdfietsroutes

  De gemeente Dalfsen heeft de ambitie om het fietsen in de gemeente verder te stimuleren en nog aantrekkelijker te maken. Een van de acties die hieraan bijdraagt is het verbeteren van de hoofdfietsroutes.

  Meer info
 • Warmtesubsidie

  Wilt u uw huis helemaal gasloos maken? Of minder gas verbruiken? Duurzaam en toch comfortabel wonen. De gemeente Dalfsen wil helpen uw gasverbruik te verminderen of zelfs helemaal van het gas af te gaan.

  Meer info
 • Warmteactie verlengd tot 1 november 2019

  De gemeente Dalfsen heeft de warmteactie met een jaar verlengd. Tot 1 november 2019 kunt u subsidie aanvragen voor een duurzame installatie die het werk van uw cv-ketel (deels) overneemt.

  Meer info

Pagina opties