Berging Duitse Messerschmitt Bf109

Deze week vond de berging van de Duitse Messerschmitt Bf109 in de gemeente Dalfsen plaats. Het toestel stortte op 30 januari 1944 neer nabij buurtschap Millingen. Afgelopen woensdag meldde de gemeente al dat bij de berging de stoffelijke resten van de piloot aangetroffen en zeker gesteld zijn. Nader onderzoek in het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg moet uitwijzen wat de identiteit van de vlieger is. Naast de stoffelijke resten van de piloot zijn er ontzettend veel wrakdelen geborgen. Aan de hand hiervan wordt geprobeerd vast te stellen om welk toestel het gaat.

In opdracht van de gemeente hebben een foto- en videograaf, in overleg met de bergingsofficier, op verschillende momenten beelden gemaakt. De beelden zijn gemaakt om bijvoorbeeld geïnteresseerden nu te informeren, maar vooral ook voor volgende generaties. Zo worden de beelden onder andere gedeeld met de Historische Kring en Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland.

Bekijk een overzicht van de foto's op de Facebookpagina van de gemeente

Gevonden wrakstukken

Uniek moment

Vanmorgen heeft meneer Broeks, die destijds de Messerschmitt zag neerstorten en als één van de eersten ter plekke was, de berging bezocht. Een ontzettend uniek moment, omdat hij één van de weinige, zo niet de enige overlevende is waarvan bekend is het toestel te hebben zien neerstorten. Meneer is inmiddels al 100 jaar oud.

Meneer Broeks samen met zijn zoon op het bergingsterrein

Vervolg

De verwachting is dat Defensie maandag de laatste zaken afrond, waarna de aannemer het terrein in originele staat terug zal brengen.

Pagina opties

Maatregelen coronavirus
Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 14 0529. De Servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld zijn open voor publiek. Voor alle locaties geldt een mondkapjesplicht ! Meer informatie

Sluit venster