Campagne Senioren & Veiligheid: Meekijken bij pinnen

Vanaf 1 september loopt vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen de campagne Senioren en Veiligheid. Senioren krijgen 4 weken lang concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van criminaliteit. Deze week staat in het teken van 'meekijken met pinnen'.

Meekijken met pinnen

Regelmatig proberen criminelen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze je vervolgens ook je pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van je rekening. In video's en webinars krijgen senioren tips.

Waar moet je op letten?

  • Scherm bij het intoetsen van je pincode de toetsen af met je hand of portemonnee
  • Staat iemand te dicht achter je, vraag dan om meer privacy
  • Laat je niet afleiden tijdens het pinnen.

Daarnaast is het goed de daglimiet voor het pinnen met je pas te beperken. Betaalvereniging Nederland adviseert om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dan hoeft u meestal geen pincode in te toetsen en kan deze ook niet worden afgekeken. Veilig contactloos betalen zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met € 50.

Ben je toch slachtoffer geworden?

Meld verlies of diefstal van je betaalpas onmiddellijk bij je bank en laat je pas blokkeren. Doe altijd aangifte bij de politie.

Webinar

Elke week is er op dinsdag vanaf 10.30 uur een webinar. Deze week met Catherine Keyl over veilig pinnen. Iedereen kan deze bekijken via maakhetzeniettemakkelijk.nl

Pagina opties

Maatregelen coronavirus
Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 14 0529. De servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld zijn vanaf 1 september 2020 weer geopend en kunt u bezoeken zonder afspraak. Meer informatie: www.dalfsen.nl/openingstijden

Sluit venster