Cazemier-leerlingen zetten zich in voor het klimaat

‘Iedereen kan met iets kleins al helpen.’ 

Twaalf leerlingen van de Cazemier school in Oudleusen vormen samen een E-team. Het team bedenkt maatregelen voor school, thuis, de buurt en zelfs het hele dorp. Daar moet het klimaat beter van worden. In mei dit jaar wonnen zij zelfs de E-battle van de Provincie Overijssel.

De leerlingen hebben moeten solliciteren voor een plek in het team. Uit hun motivatie blijkt dat ze zich zorgen maken over de toekomst. De een praat over het smelten van de ijskappen en wat dat betekent voor ijsberen en pinguïns, de ander maakt zich zorgen over zijn kinderen later en weer een ander vindt dat de plastic soep moet worden aangepakt. 

Het klimaat is een groot probleem, maar de leerlingen weten dat iedereen met iets kleins al kan helpen. Twee keer per week zit het team bij elkaar om te bespreken wat ze kunnen gaan doen. Ze hebben al het kennisfestival lokale energie in het Enexis-huis in Zwolle verstoord, door er hun zelfgemaakte klimaatlied te zingen. 

Handige tip

Iedere week zetten ze een handige tip in dorpsblad ‘De Vechtanjer’, die iedereen in Oudleusen gemakkelijk zelf kan uitvoeren.  De ideeën daarvoor buitelen over tafel, de leerlingen zitten vol goede plannen. Zo kwamen ze op: ‘Niet gebruikt, stekker eruit.’ En ook: ‘Doe je eten in een bakje, dan bespaar je een plastic zakje.’ Samen met de gemeente gaat het E-team ook kijken naar het energiegebruik op school. Ze vinden dat er best nog meer zonnepanelen op school kunnen! In heel Overijssel hebben scholen E-teams gevormd. In mei is er in het Provinciehuis in Zwolle een bijeenkomst, waar bekend wordt wat al die leerlingen samen hebben bereikt. De leerlingen van de Cazemier school namen in mei de eerste prijs in ontvangst van de E-Battle van de Provincie Overijssel. Van harte gefeliciteerd!

Op de foto het E-team van de Cazemier school: 
Naud, Rosanne, Iris, Dani, Kirsten, Lieke, Lotte, Veerle, Kate, Lisa, Dilan en Sven. 

Pagina opties

Maatregelen coronavirus
Heeft u een afspraak bij de gemeente of in een van de servicepunten en heeft u klachten als hoesten, niezen, verkoudheid en/of koorts? Dan vragen we u om een nieuwe afspraak te maken voor de veiligheid van uzelf en bezoekers en medewerkers van de gemeente.

Maak een afspraak door te bellen met de gemeente Dalfsen via telefoonnummer 14 0529.

Kijk voor meer info op www.dalfsen.nl/corona

Sluit venster