Eef Stel: ‘Logisch tuinieren, dat was vroeger normaal.’

Eef Stel is al de vierde generatie Stel op de tuinderij. Hij werkt zonder bestrijdingsmiddelen en met zorg voor de grond. ‘Logisch tuinieren’ noemt hij dat. Niks geks aan, want dat was vroeger normaal! 
 

Het bedrijf van de familie Stel ligt net buiten het dorp Dalfsen, op de Ankummer Es. Eef vertelt: ‘Na de oorlog was er grote behoefte aan meer productie door de land- en tuinbouw, ook mijn vader ging in die trend mee. Maar ongeveer 25 jaar geleden ging bij mij de knop om. Het was in die tijd zover gekomen dat ik voor een mooie krop sla een mix van zeven bestrijdingsmiddelen moest gebruiken. 

Eef stopte met de bestrijdingsmiddelen en met kunstmest. ‘In plaats daarvan bemest ik met ouderwetse meststoffen, zoals ‘kippengrit’ en kleimineralen. Verder gebruik ik gevitaliseerd water, waardoor mijn planten een beter wortelgestel hebben en de voeding in de grond beter kunnen opnemen. En omdat ik met de seizoenen mee teel, hoef ik maar zelden bij te stoken in de kassen. Zo houd ik ook de energierekening laag.’

Meer weten? Ga eens langs op de Ankummer Es en proef zelf hoe logisch geteelde groente smaakt! 

Zelf logisch tuinieren? Tips van Eef Stel

- Zorg voor luchtige grond met voldoende sporenelementen, mineralen en voeding. 
- Begin met simpele groenten zoals sla, bietjes, prei en andijvie. 
- Koop niet te veel plantjes tegelijk van dezelfde soort! 

Gevitaliseerd water maakt Eef met een installatie van Vitalogica uit Lemelerveld. ‘Ze dachten destijds dat ik helemaal koekoek was, maar als je naar de planten kijkt dan weet je genoeg.’

Pagina opties

Maatregelen coronavirus
Heeft u een afspraak bij de gemeente of in een van de servicepunten en heeft u klachten als hoesten, niezen, verkoudheid en/of koorts? Dan vragen we u om een nieuwe afspraak te maken voor de veiligheid van uzelf en bezoekers en medewerkers van de gemeente.

Maak een afspraak door te bellen met de gemeente Dalfsen via telefoonnummer 14 0529.

Kijk voor meer info op www.dalfsen.nl/corona

Sluit venster