Eerste deelkast in Lemelerveld in gebruik genomen

In Lemelerveld staan sinds kort 10 deelkasten. Inwoners die het kunnen betalen, kunnen hier spullen inzetten, zoals houdbare etenswaren en verzorgingsproducten. Mensen die wat minder hebben, kunnen deze producten meenemen of ruilen. Een burgerinitiatief dat door veel samenwerking tot stand is gekomen. Wethouder Uitslag opende woensdag 11 mei 2022 de eerste deelkast.

Tien deelkasten in het dorp

Initiatiefneemster Anja van Driessen had het idee al jaren in haar hoofd om deelkasten te plaatsen in Lemelerveld. Zij is via het Infopunt in contact gekomen met Saam Welzijn. Anja vertelt: “Toen hebben de ideeën geleidelijk aan vorm gekregen. Er zijn ontzettend veel sponsoren gevonden. Iedereen draagt op zijn eigen manier bij: een financiële bijdrage, vrijwillige inzet óf door een kast in de tuin te laten plaatsen. Ik ben ontzettend blij en dankbaar voor alle hulp en inzet van alle vrijwilligers en sponsoren. Zonder hen was dit niet gelukt.”. Al met al is het een hele onderneming geweest maar met een mooi resultaat. Tien deelkasten staan verspreid over het dorp: bij de kerk, de fysiotherapeut, de moestuintjes of zoals hier bij Brugstede. “Ze staan er nog maar net en we hebben al gezien dat er gebruik van wordt gemaakt. In één van de kastjes lag zelfs een briefje met ‘bedankt’. Dat is toch zo mooi. Dat is waar je het voor doet” geeft Anja aan.

Een coproductie van Lemelerveld

Wethouder Uitslag opent de deelkast bij ZGR Brugstede in Lemelerveld. De opening trekt veel belangstelling. Wethouder Uitslag: “Dit project is echt een coproductie van Lemelerveld. Dit is nou echt een project waar we met trots naar kunnen kijken. Voor en door de inwoners tot stand gekomen. En het is mooi hoe deze deelkasten bijdragen aan meer bewustzijn over hergebruik en helpen om verspilling te voorkomen. Maar bovenal laat het zien dat inwoners omzien naar elkaar.” De kleinkinderen van Anja van Driessen helpen de wethouder mee om het lintje te knippen en de vrolijk versierde deelkast te openen. En wat ligt er allemaal al in? Soep, drinken, brood, bonnen voor gehakt van de slagerij, maar ook tandpasta, shampoo en maandverband. De meeste kasten zijn al goed gevuld.

Bijhouden en schoonmaken

Het RIBW gaat samen met hun cliënten de kasten controleren op de houdbaarheid van de producten. Ook houden zij de kasten schoon. Of Anja bang is voor vandalisme? Anja: “Natuurlijk zal er wel eens wat ‘vernield’ worden. Dat gebeurt toch wel. Maar we spreken elkaar in het dorp hierop aan. De deelkasten moeten even bekendheid krijgen en daarna zal iedereen hier wel netjes mee omgaan.”

Pagina opties

Door een storing kunnen op dit moment geen pasfoto's worden gemaakt in het gemeentehuis Dalfsen.

Sluit venster