Eerste dwangsom drugs dealen op straat succesvol opgelegd

Justitie kon al strafrechtelijk optreden tegen iemand die op een openbare plaats in drugs dealde in de gemeente Dalfsen. Nu kan het ook zijn dat bestuursrechtelijk wordt opgetreden door de burgemeester: er kan namelijk ook een last onder dwangsom wordt opgelegd. De dwangsom moet betaald worden op het moment dat de overtreder nogmaals de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op dit punt overtreedt. De APV verbiedt namelijk handel in drugs op een openbare plaats. Dalfsen is één van de eerste gemeenten in Nederland waar begin 2019 een last onder dwangsom werd opgelegd voor de handel in drugs op een openbare plaats. De Rechtbank Overijssel heeft de gemeente hierbij onlangs in het gelijk gesteld.  

Het doel van het opleggen van de last onder dwangsom is herhaling van de overtreding van artikel 2:74 uit de APV te voorkomen. Naast de strafrechtelijke maatregel zet de gemeente nu ook een bestuursrechtelijke maatregel in. Burgemeester Erica van Lente: “Omdat de rechtbank zich ook kan vinden in deze manier van werken, kunnen we dit vaker inzetten. Het idee is dat de dealer, door de boete die hem/haar boven het hoofd hangt, zich twee keer bedenkt voordat hij/zij weer in drugs gaat handelen." Het is overigens vrij uniek dat een gemeente een soortgelijke maatregel oplegt. Er zijn maar een aantal gemeenten Dalfsen voorgegaan.  

Het is van belang dat er, bij het succesvol opleggen van de last onder dwangsom, een goede samenwerking plaatsvindt tussen de politie en gemeente. "Bij het opleggen van een last onder dwangsom zijn we afhankelijk van een goede bestuurlijke rapportage van de politie. Fijn te merken dat we hierin samen goed optrekken" aldus Van Lente. 

Drugs in een pand 

Burgemeester Van Lente heeft al de bevoegdheid om woningen, lokalen (panden) en erven te sluiten wanneer er drugs wordt verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig is. Ook kan zij optreden bij het aantreffen van voorbereidingshandelingen met betrekking tot de handel in drugs. Daar komt nu dus de aanpak van de handel in drugs op openbare plaatsen bij. 

Meld verdachte situaties 

Hulp is hard nodig! Bijvoorbeeld bij het vermoeden dat een crimineel zaken wil doen. Of bij verdachte situaties waarvan het gevoel leeft dat er iets niet klopt. Vermoedens van een hennepkwekerij in de buurt. Of van een drugsafvaldumping. Dan kan contact opgenomen worden met de politie via telefoonnummer 0900 - 8844. Ook kan gebeld worden met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 - 7000.  

Pagina opties

De servicepunten van de gemeente Dalfsen in Lemelerveld en Nieuwleusen zijn gesloten tot en met in ieder geval 9 februari 2021. Het gemeentehuis blijft op afspraak geopend. Voor het gemeentehuis geldt een mondkapjesplicht! Meer informatie

Sluit venster