Expert aan het woord over waterstof in Dalfsen 

Waterstof wordt gepresenteerd als de brandstof van de toekomst, o.a. voor de warmte in de woningen. Rob Schellekens, waterstofdeskundige, is door de gemeente Dalfsen gevraagd uit te zoeken hoe waterstof ingezet kan worden.

Rob Schellekens vertelt: ‘Het uitgangspunt is ‘groene’ waterstof, opgewekt in samenhang met lokaal geproduceerde duurzame energie. Van het totale energieverbruik in woningen is ongeveer 15% elektriciteit. De overige 85% is warmte, die nu voor het grootste gedeelte uit aardgas komt. We hebben een idee voor een lokaal energiesysteem, waarin ook andere duurzame energiebronnen goed worden benut.  Daarvoor maken we een ‘energie-balans’. Hiermee brengen we in kaart welke maatregelen we kunnen nemen om waterstof in te zetten. Dat is de eerste stap die nodig is.’

Wat maakt waterstof tot zo’n goede vervanger van gas?

‘Groene waterstof is 100% circulair.  Er komt geen CO2 vrij, en dat is het doel. Bovendien kan het bestaande aardgasnet gebruikt worden. En waterstof past ook prima bij plannen van lokale energiecorporaties.’ ‘Nu is het nog zo dat groene energie die geproduceerd wordt met zonnepanelen of windmolens terug geleverd wordt aan het landelijke energienet. Dat wordt steeds moeilijker, omdat er soms meer energie geproduceerd wordt dan het net aankan. Maar als we in de gemeente een elektrolyser neerzetten, kunnen we die opgewekte groene energie omzetten in waterstof en vervolgens opslaan. Gewone batterijen of accu’s lopen op den duur leeg, dat gebeurt met waterstof niet. Dus dan kunnen we de lokaal geproduceerde energie ook lokaal gebruiken.

Moeten inwoners van Dalfsen er bij de aanschaf van nieuwe apparatuur rekening mee houden dat ze misschien in de toekomst overgaan op waterstof? 

‘Producenten van bijvoorbeeld verwarmingsketels weten dat hun producten moeten veranderen en ze houden daar nu al rekening mee. Ombouwen van die apparaten naar een nieuwe energiebron is niet zo ingewikkeld. Het is goed dat de gemeente nu al een verkenning doet. Zo kan de gemeente haar inwoners straks ook beter adviseren als ze voor een grote investering staan.’
 

Pagina opties

Maatregelen coronavirus
Heeft u een afspraak bij de gemeente of in een van de servicepunten en heeft u klachten als hoesten, niezen, verkoudheid en/of koorts? Dan vragen we u om een nieuwe afspraak te maken voor de veiligheid van uzelf en bezoekers en medewerkers van de gemeente.

Maak een afspraak door te bellen met de gemeente Dalfsen via telefoonnummer 14 0529.

Kijk voor meer info op www.dalfsen.nl/corona

Sluit venster