Gemeente Dalfsen geeft biodiversiteit de ruimte door minder te maaien

Misschien is het u wel opgevallen: verschillende plekken in de gemeente Dalfsen waar het gras hoog staat. Dat is uiteraard niet zo omdat onze maaiers stuk zijn. We doen een pilot om op verschillende plekken waar het kan bewust minder te maaien (één tot twee keer per jaar).

Als gemeente zijn we bezig met de biodiversiteit. Met de juiste aanplant, inrichting en beheer van parken, gazons, bermen en ander openbaar groen creëren wij gunstige omstandigheden voor bijvoorbeeld bijen en vlinders.

Wat levert minder maaien op?

Door het lange gras krijgen bloemen de mogelijkheid tot bloei te komen en is er voedsel voor bijen en andere insecten. Het laten staan van een perk met wat brandnetels zorgt er juist voor dat vlinders een plek hebben om hun eitjes te leggen. En het behouden van bramenstruiken voor de winter draagt bij aan de kans op overwintering van veel bijen en andere insecten in de holle stengels van de braam.

Waarom zijn bijen en insecten zo belangrijk?

Bijen bestuiven bloemen en planten en zorgen zo voor de voortplanting van de planten. Veel voedselgewassen zijn afhankelijk van bestuiving van bijen. Als er geen bijen en insecten zijn, is er niet voldoende voedsel meer. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld hele groepen vogels en vleermuizen verdwijnen.

Meer informatie

Wilt u meer over dit onderwerp weten? Dan kunt u contact opnemen met ons door te bellen naar 14 0529 of door een e-mail te sturen naar gemeente@dalfsen.nl.

Heeft u een locatie gezien waar toch vaker gemaaid moet worden om een bepaalde reden, of ziet u juist een plek waar minder gemaaid zou kunnen worden? Dan horen we dat ook graag!

Pagina opties

Maatregelen coronavirus
Heeft u een afspraak bij de gemeente of in een van de servicepunten en heeft u klachten als hoesten, niezen, verkoudheid en/of koorts? Dan vragen we u om een nieuwe afspraak te maken voor de veiligheid van uzelf en bezoekers en medewerkers van de gemeente.

Maak een afspraak door te bellen met de gemeente Dalfsen via telefoonnummer 14 0529.

Kijk voor meer info op www.dalfsen.nl/corona

Sluit venster