Gezond zwemmen in de zomer

Het is in deze tijd van het jaar vaak warm en om af te koelen geeft een sprong in het water lekkere verfrissing. Let wel op voor welk water je kiest!  De kwaliteit van het water kan zomers plotseling en snel verslechteren en niet overal wordt het gecontroleerd op bacteriën of blauwalg. Daar kun je flink ziek van worden. Kies daarom voor zwembaden, recreatieplassen en andere officiële zwemwateren. Zij worden regelmatig gecontroleerd, zodat je weet dat het water schoon is.

Schoon en helder water

Een veilige en verantwoorde duik neem je in zwembad Gerner in Dalfsen of De Meule in Nieuwleusen. Hier wordt toezicht gehouden door het personeel en het water wordt goed onderzocht op aanwezigheid van vuil en/of bacteriën. De openingstijden vind je op www.dalfsen.nl.

Officieel aangewezen open zwemwater

Wil je veilig zwemmen in natuurwater? Dat kan onder meer in Natuurbad Heidepark Lemelerveld. Provincie Overijssel heeft Natuurbad Heidepark aangewezen als officieel open zwemwater. In de zomerperiode wordt het natuurbad iedere twee weken gecontroleerd op eventuele aanwezigheid van ziektekiemen en bacteriologische verontreiniging, waaronder blauwalg. Andere zwemlocaties die in de buurt liggen zijn de Wythemerplas in Zwolle en de Zwarte Dennen in Staphorst. Kijk voor meer officiële zwemlocaties in natuurwater in Nederland en dus ook Overijssel op  www.zwemwater.nl.  

Een vijver is geen zwemwater

Andere open wateren worden in onze gemeente niet gecontroleerd op geschiktheid als zwemwater. Er kleven dan ook risico’s aan het zwemmen in bijvoorbeeld vijvers en plassen. Naast troep die erin kan liggen, bijvoorbeeld een gedumpte fiets op kapot glas, kan het water bacteriën bevatten. Zo zijn er waterpartijen waar een riool, bij hevige regenval, overstort op loost: in de Westerbouwlanden (Nieuwleusen), de Hulsterplas (Nieuwleusen), Bellingeweer (Dalfsen), De Nieuwe Landen (Lemelerveld), Het Overijssels kanaal en de Vecht. Maar ook de watergangen langs bijvoorbeeld de Koesteeg, Vossersteeg, Dommelerdijk en Tibbensteeg.

Hevige regenbuien

Als er veel meer regen valt dan de riolering aan kan, stroomt het vieze water soms het oppervlaktewater in, bijvoorbeeld naar vijvers en andere wateren. Dat gebeurt vooral bij hele hevige, korte regenbuien zoals die de afgelopen dagen vielen. Jij kunt dat niet zien, maar de kwaliteit van dit water is niet goed voor je gezondheid als je hier in gaat zwemmen. En ook uitwerpselen van watervogels, dode vissen, intensieve recreatievaart, opwarmend water met botulisme of blauwalg en een lange droge periode hebben grote invloed op de kwaliteit van het water en zwemmen in oppervlakte water.

Dus ga je zwemmen, kies een schone en veilige plek.

Pagina opties

Donderdag 29 juli 2021 12:00 uur t/m vrijdag 30 juli 2021 vinden er onderhoudswerkzaamheden aan het systeem plaats. Tijdens deze periode kunnen er geen reisdocumenten worden aangevraagd. Voor meer informatie kunt u bellen met telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster