"Hopelijk eind april van het gas af”

Hoe maak je een woning uit de jaren negentig energieneutraal en gasloos? Dat is een behoorlijke puzzel. Robert van der Wal begon met zijn project in 2015 en werkte met tussenpozen bijna drie jaar aan de plannen. Nog even en de verduurzaming van hun huis is af!

Robert van der Wal en zijn vrouw Melanie kochten hun woning aan het Boskerserf in Dalfsen in 2014. “Wij hebben dit huis gekocht,  omdat het een levensloopbestendige woning is. Wij kunnen hier de komende dertig jaar blijven wonen. Wij willen graag een bijdrage leveren aan de milieukwestie en natuurlijk ook besparen. Daarom ben ik begonnen met het kritisch bekijken van ons energieverbruik. Zo’n 80 procent van de energierekening ging op aan gas, dus daar moest iets mee. Een kostenverhaal, maar zeker ook vanwege de mensen in Groningen. We zouden van het gas af kunnen door de aanschaf van een warmtepomp. Toen we het huis kochten, proefde ik meteen nog meer mogelijkheden.”

Energiescan steun in de rug

Het leek simpel: leg het dak vol met zonnepanelen, koop een zonneboiler met buffervat en schaf een warmtepomp aan. Robert: “Maar toen begon het pas! Je moet aanbieders vergelijken en de goede eruit pikken, maar dat kan je alleen als je weet waar je het over hebt. De verschillende adviseurs die we over de vloer hadden, spraken elkaar nogal eens tegen. Uiteindelijk is het gelukt om een goed plan te maken, vooral omdat ik zoveel tijd had. Ik heb een slechte gezondheid, maar mijn hoofd werkt goed. Dus van tijd tot tijd stortte ik mij op de inhoud en ging ik me verdiepen in de materie. De energieneutraalcoach van ‘Energieneutraal
Verbouwen’ die een energiescan maakte, was daarbij een enorme steun in de rug. Ik had het gevoel dat ik op zijn advies kon varen.”

Helemaal duurzaam 

Binnenkort worden de 31 zonnepanelen en de warmtepomp geplaatst, de zonneboiler is er al. “Voor de warmtepomp hebben wij zo’n 3500 kWh per jaar extra elektriciteit nodig. Die produceren we zelf met onze zonnepanelen. De lucht-water warmtepomp zorgt in de koude wintermaanden voor bijverwarming van het water in het buffervat van de zonneboiler. Eind april hoop ik Enexis te bellen om te vertellen dat ze het gas mogen afsluiten.”

Zelf ook Energieneutraal Verbouwen of gebruik maken van de Warmteactie kijk op www.dalfsen.nl/duurzaamdalfsen voor meer informatie en korting op een advies. Provincie Overijssel geeft u de mogelijkheid de energiebesparende maatregelen in of aan uw huis te financieren tegen een laag rentetarief. Kijk voor meer informatie op: www.energiebespaarlening.nl/overijssel.

Pagina opties