Infomiddag 'Energieneutrale bedrijven'

Welke mogelijkheden zijn er om je agrarisch bedrijf te verduurzamen? Die vraag stond centraal tijdens de infomiddag op donderdag 8 oktober 2020. Steeds meer agrarische bedrijven worden energieneutraal: zelf de energie opwekken die je nodig hebt én op het moment dat je die energie nodig hebt.

Tijdens de infomiddag gingen de deelnemers (volgens de op dat moment geldende coronamaatregelen) in kleine groepen langs bij drie bedrijven die energieneutraal of energieleverend zijn geworden. Veilig in de buitenlucht of onder de kapschuur vertelden de ondernemers en specialisten over de technische en economische aspecten rond energiebesparing en -opwekking.

Windmolens en zonnepanelen

Eén van de locaties was het melkveebedrijf in de Marshoek. Twee windmolens achterop het erf draaiden volle toeren in de harde wind! Samen met de zonnepanelen op het dak van de schuur ben ik energieneutraal. Eigenaar Engbert is trots op zijn energievoorziening. “Het is soms net een toeristische attractie. De reacties zijn positief. En zelf ben ik ook tevreden en ervaar ik geen hinder”. Mede dankzij de salderingsregeling verdienen de investeringen zichzelf terug. Maar ook door slimme combinaties kan een boerderij veel energie besparen met een lagere energierekening als gevolg.

Regels in Dalfsen

Voor zonnepanelen op dak is over het algemeen aparte vergunning nodig. Voor een kleine windmolen of een klein zonneveldje is een omgevingsvergunning nodig.  De vergunningsmedewerkers vertellen graag over voorwaarden en de (on)mogelijkheden. Hiervoor kunt u bellen met de gemeente Dalfsen op 14-0529.

Geïnspireerd naar huis

Bezoekers gingen met nieuwe inspiratie en ideeën naar huis. Ondanks de koude en regenachtige dag was het een geslaagde middag. Samen op weg naar duurzame agrarische bedrijven!

De infomiddag werd georganiseerd door Stimuland, in samenwerking met LTO afdeling Vechtdal en Countus. De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door gemeente Dalfsen en Provincie Overijssel.

Bent u geïnteresseerd geraakt? Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn om uw agrarisch bedrijf te verduurzamen? Energiecoach Harry Roetert komt graag bij u langs. Meld u aan voor een keukentafelgesprek via duurzaamdalfsen@dalfsen.nl

Pagina opties

Sluiting balies burgerzaken op vrijdag 22 oktober

In verband met werkzaamheden aan het ICT-netwerk zijn op vrijdag 22 oktober de balies van burgerzaken in het gemeentehuis van Dalfsen en het gemeentelijk servicepunt in Nieuwleusen gesloten. Dit betekent dat u op deze dag in het gemeentehuis of het servicepunt geen aanvraag van bijvoorbeeld uw paspoort kan doen. Mocht u vragen hebben, kunt u ons klantcontactcentrum bereiken via telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster