Interview met burgemeester Erica van Lente: ‘Mogen zijn wie je bent’

In Nederland staan we op verschillende dagen in het jaar een moment stil bij ‘mogen zijn wie je bent’. Vrijheid is een groot goed en daaronder valt ook de vrijheid om jezelf te zijn, geaccepteerd te worden ongeacht je voorkeuren in cultuur, geloof en de liefde. Zo was het dinsdag 5 oktober Diversity Day en is het 11 oktober de landelijke Coming Out Day.

Deze dagen hebben allemaal een reden om als speciale dag gemarkeerd te worden. Uiteraard geldt de boodschap voor alle 365 dagen, maar op deze dagen dragen we deze boodschap met meer nadruk uit. Want zoals vrijheid voor velen heel gewoon voelt, is dat niet voor iedereen zo. We streven naar een samenleving waarin we allemaal, elke dag, geaccepteerd worden om wie we zijn. Daarom staan we daarbij stil en hangt op Coming Out Day  op 11 oktober bij sportverenigingen en op gemeentelijke gebouwen de regenboogvlag uit.

Dit interview met burgemeester Erica van Lente is een vervolg op het interview in mei, rond de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie.  Dit interview ‘Welkom in onze kleurrijke gemeente!’ kunt u teruglezen op de nieuwspagina www.dalfsen.nl.

In de gemeente Dalfsen is het initiatief ‘Regenboogsoos’ van start gegaan, hoe vind jij dit initiatief?

Mooi dat een werkgroep van enkele inwoners samen met SAAM Welzijn heeft nagedacht over de manier waarop we samen verder invulling kunnen geven aan de regenbooggemeente Dalfsen. Hieruit is het initiatief ontstaan voor de Regenboogsoos. Een maandelijkse ontmoeting op de laatste vrijdagavond van de maand, van 20.00 tot 22.00 uur, in de Trefkoele+ in Dalfsen. Ik ben vrijdagavond 24 september een kijkje gaan nemen en voerde daar al mooie gesprekken. Ik weet niet of het steeds gaat lukken, maar ik ben van plan om ook op 29 oktober een drankje te gaan drinken in de Trefkoele+.

Waarom is het zo belangrijk om er aandacht aan te blijven besteden? Vallen we niet allemaal ergens onder het label LHBTQIA+?

Zeker vallen we allemaal onder dit label. Maar kern van de zaak is dat we als samenleving makkelijk kunnen omgaan met wat het meeste voorkomt: dat betekent bijvoorbeeld rond geaardheid dat hetero zijn de norm is. Als je bijvoorbeeld lesbisch bent, of transgender/non-binair, dan valt dat op, omdat het minder voorkomt. En heel menselijk is het dat we juist vaak mensen opzoeken die op ons lijken.

De kunst is om als samenleving, als inwoners, nieuwsgierig te zijn naar elkaar. Juist als iemand een andere cultuur heeft, een ander geloof aanhangt, een andere opvatting heeft, of een andere geaardheid. En een dag zoals Coming Out Day helpt ons daarbij. Op zijn minst omdat het onderwerp ons op die dag wordt aangereikt, omdat er een regenboogvlag wappert.

Maandag 11 oktober is het Coming Out Day: wat zou jij willen meegeven aan onze inwoners?

Wees nieuwsgierig naar elkaar, juist als iemand heel anders is – of lijkt –  dan jij. Van buiten lijken we soms hele verschillende mensen, maar van binnen lijken we meer op elkaar dan we vaak denken.

Hoe kunnen inwoners ervaringen over dit onderwerp delen met de gemeente?

Als er inwoners zijn die hun verhalen over diversiteit en inclusiviteit met mij willen delen, dan nodig ik hen van harte uit contact te leggen via aanmelden@dalfsen.nl.

Pagina opties

Sluiting balies burgerzaken op vrijdag 22 oktober

In verband met werkzaamheden aan het ICT-netwerk zijn op vrijdag 22 oktober de balies van burgerzaken in het gemeentehuis van Dalfsen en het gemeentelijk servicepunt in Nieuwleusen gesloten. Dit betekent dat u op deze dag in het gemeentehuis of het servicepunt geen aanvraag van bijvoorbeeld uw paspoort kan doen. Mocht u vragen hebben, kunt u ons klantcontactcentrum bereiken via telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster