Interview met wethouder economische zaken André Schuurman

Ondernemen in coronatijden: ‘Samen kijken naar wat wél kan.’

Ineens minder klanten in je winkel, de deuren van je restaurant moeten sluiten, medewerkers die thuiswerken, terugloop in opdrachten en omzet; de economische gevolgen van de coronacrisis zijn vanaf dag één voelbaar voor de ondernemers in onze gemeente. Deze plotselinge gevolgen maakten ook op wethouder economische zaken André Schuurman enorme indruk, maar ook zag hij de veerkracht van de lokale ondernemers.

‘Aan het begin van de coronacrisis liep ik een week lang rond met de gedachte, welke maatschappelijke en economische impact gaat dit alles hebben? Wat betekent dit voor onze ondernemers en hoe kunnen we ondernemers vanuit de gemeente verder helpen? Het besef kwam snel dat we met elkaar moesten zorgen dat zaken zoveel mogelijk door konden gaan en dat we hier als gemeente in ieder geval geen vertragende factor in moesten zijn’, aldus wethouder Schuurman.

In contact blijven

Om te horen waar lokale ondernemers tegenaan liepen, zocht wethouder Schuurman regelmatig contact. ‘Ik vind het belangrijk te horen waar ondernemers tegenaan lopen en waar wij als gemeente een luisterend oor of een helpende hand kunnen bieden, helemaal in deze lastige tijd. En daarbij besef ik me dat de impact van alles zo groot is dat je niet alles kunt oplossen. Ik probeer dan ook samen te kijken naar wat wél kan, zoals de mogelijkheid voor het tijdelijk verruimen van terrassen, waardoor de horeca letterlijk meer ruimte kreeg om te blijven ondernemen.’

Om goed te kunnen aansluiten bij de behoefte en vragen van lokale ondernemers deden de gemeenten Ommen en Dalfsen samen onderzoek naar de impact van de coronacrisis op lokale retailondernemers. Hieruit bleek dat 56,3% van de retailondernemers in Ommen en Dalfsen ziet dat de omzet, vanwege de coronacrisis, gedaald is met gemiddeld 51,5% en dat de kosten gestegen zijn.

Hard werkende Sallandse mentaliteit

Ondanks dat veel ondernemers hun omzet zagen dalen, blijven zij veelal denken in kansen voor de toekomst. ‘Ik heb veel verhalen gehoord van ondernemers die het echt zwaar hebben. Wat me opvalt is dat men vaak nuchter blijft en doorgaat. Daaruit blijkt wel de hardwerkende Sallandse mentaliteit.’ Ondernemers weten elkaar in coronatijd goed te vinden en werken samen, ook over de grenzen van de dorpskernen heen. ‘Ik heb gesproken met bedrijven die elkaars producten zijn gaan verkopen en bedrijven die personeel met elkaar uitwisselen om mensen aan het werk te kunnen houden. Heel mooi om deze samenwerkingen te zien ontstaan.’

Toekomstbestendige kernen

Vanaf het begin van de crisis brachten veel inwoners de leus ‘koop lokaal!’ in de praktijk door meer producten en diensten binnen de gemeentegrenzen af te nemen. Een positieve ontwikkeling, die bijdraagt aan het voortbestaan van onze lokale ondernemingen.

Het hebben van aantrekkelijk winkelgebied, dat ook uitnodigt om lokaal te kopen, kwam als een van de aandachtpunten uit het onderzoek onder de retailers. Wethouder Schuurman vertelt: ‘Dit resultaat is een duidelijk signaal. Voor de kern Dalfsen werken we hieraan met het Centrumplan. Daarbij wisten we al dat dit Centrumplan voor Dalfsen urgent was, maar door de coronacrisis weten we dat we hier samen nóg meer de schouders onder moeten gaan zetten. Alles om eraan bij te dragen de kernen in de gemeente Dalfsen levendig en vitaal te houden, ook voor wanneer de coronatijd straks achter ons ligt. Want die lokale binding door vooral hier te kopen, die houden we vast.’

Pagina opties

Sluiting balies burgerzaken op vrijdag 22 oktober

In verband met werkzaamheden aan het ICT-netwerk zijn op vrijdag 22 oktober de balies van burgerzaken in het gemeentehuis van Dalfsen en het gemeentelijk servicepunt in Nieuwleusen gesloten. Dit betekent dat u op deze dag in het gemeentehuis of het servicepunt geen aanvraag van bijvoorbeeld uw paspoort kan doen. Mocht u vragen hebben, kunt u ons klantcontactcentrum bereiken via telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster