Leerlingen Avontuur op bezoek bij varkensboer Nienke’s Erf

Het werd vanwege corona een paar keer uitgesteld, maar donderdag was het eindelijk zover: de Kick-off van een reeks boerderijeducatie lessen vanuit het programma ‘Kerngezond Schoolaanbod’. Leerlingen uit groep 3/4 van basisschool Het Avontuur uit Dalfsen hadden de eer aanwezig te zijn bij de eerste les. De aftrap werd verricht door wethouder Andre Schuurman.

 

‘De boer op’ 

Welgeteld 24 leerlingen uit de groepen 3/4 van basisschool het Avontuur kwamen met 5 auto’s vol spanning aan bij Nienke’s Erf, net buiten Lemelerveld. Een biologische varkensboerderij die wordt gerund door Jeroen en Nieske Neimeijer en aangesloten is bij ‘Boerderijeducatie Salland-Vechdal’.
Voordat ze een rondleiding kregen over de boerderij werden ze eerst verwelkomt door wethouder Andre Schuurman en William van Lenthe (sportcoördinator gemeente Dalfsen). Die eerste mocht een wel heel bijzondere aftrap verrichten. Hij werd namelijk gevraagd om op blote voeten geblinddoekt het ‘blotevoeten pad’ te lopen en te raden in welke materialen hij stapte. Materialen waaronder stro, zaagsel, varkensvoer en modder. De wethouder had goede zintuigen want hij raadde alles in één keer goed.

Waardering

Naast de aftrap had de wethouder ook nog een boodschap voor de leerlingen. Hij vertelde dat het heel belangrijk was dat kinderen al jong waardering krijgen en tonen voor het werk op de boerderij. Zo leren ze wat er allemaal op een boerderij gebeurd, waar het eten dat ‘s avonds op je bord ligt vandaan komt en ook dat de dieren op een hele liefdevolle manier worden verzorgd op de boerderij.

Slimme dieren

Na de opening gingen de leerlingen in verschillende groepjes op pad voor een rondleiding over de boerderij. Jeroen en Nieske hadden dit op een hele creatieve manier vormgegeven met allerlei spelvormen en opdrachten die ze ontvangen van Producenten Organisatie Varkenshouders (POV).
Zo zagen de leerlingen hoe de varkens binnen- en buiten worden verzorgd, wat ze eten en waar het eten vandaan komt. Daarnaast leerden ze dat varkens juist hele slimme dieren zijn en ook waarom ze het zo lekker vinden om in de modder te spelen. Tijdens de rondleiding mochten ze zelf de varkens voeren. De kinderen genoten van de omgang met de beesten en er werd ook flink gelachen om het, soms ‘gekke’  gedrag van enkele varkens.

Kraamkamer

Het meest bijzondere was toch wel de ‘kraamkamer’ van de varkens waar de grote moedervarkens wel 8 tot 12 kleine biggetjes te drinken gaven. Sommige kinderen durven de biggetjes zelfs te knuffelen maar anderen vonden dat toch echt iets te spannend.

Tot slot werd er ook stil gestaan dat de dieren naar de slacht gaan. Dat werd niet verzwegen, maar heel goed op het niveau van de leerlingen gebracht. Na de leuke leerzame rondleiding bedankten de kinderen Jeroen en Nieske voor de leuke les met een daverend applaus.

De komende weken staan er nog 7 andere boerderijeducatie lessen op het programma bij onder andere boerderijen boer Drie, Kleine Kornuiten en Varkenshoff en uit de gemeente Dalfsen.

Kerngezond schoolaanbod

De lessen boerderijeducatie komen voort uit het programma ‘Kerngezond schoolaanbod’ waaraan alle 17 basisscholen in de gemeente Dalfsen deelnemen. Het wordt gecoördineerd door de sportcoördinator van de gemeente Dalfsen in samenwerking met de werkgroep, bestaande uit diëtistengroep Dalfsen, GGD IJsselland en lokale leefstijlcoaches.

De scholen ontvangen een pakket ‘gezond’ of ‘kerngezond’ met diverse projecten om te werken aan een gezonde leefstijl op school. Nieuw in dit programma zijn de gezondheidslessen, die bestaan uit kooklessen, boerderijeducatie en lessen over gezonde voeding. De lessen zijn bedoeld om de jeugd in de gemeente Dalfsen al vroeg bewust te maken en zo de kans te vergroten dat ze een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Kerngezond Dalfsen

Het initiatief is onderdeel van Kerngezond Dalfsen. Met dit initiatief wil de gemeente Dalfsen, samen met lokale organisaties, bijdragen aan een toekomst waarin iedere inwoner in de gemeente Dalfsen de mogelijkheid heeft een gezonde leefstijl na te streven.

Meer informatie over het volledige ‘Kerngezond schoolaanbod’ is te vinden op www.dalfsenbeweegt.nl.

Pagina opties

Door een storing kunnen op dit moment geen pasfoto's worden gemaakt in het gemeentehuis Dalfsen.

Sluit venster