Loden waterleidingen

Hoe kan het dat er de laatste tijd zoveel aandacht is voor loden waterleidingen? Dat heeft te maken met een advies van de Gezondheidsraad van afgelopen november. Daarin stond dat Nederlanders de afgelopen decennia weliswaar veel minder met lood in aanraking zijn gekomen dan vroeger, maar dat een lage blootstelling aan lood schadelijker is dan aanvankelijk werd gedacht (NOS.nl).

Huis gebouwd voor 1960

Loden waterleidingen werden tot de jaren ‘60 gebruikt bij de bouw. Sinds die tijd zijn veel leidingen vervangen. Toch kan het zijn dat uw woning nog loden binnenwaterleidingen heeft..

Advies

Het belangrijkste advies blijft om loden waterleidingen te vervangen, hoe verborgen ze soms ook zitten. Dus woont u in een woning die gebouwd is voor 1960? Dan is het zeker verstandig om uw waterleidingen te controleren.

Waar vind ik de waterleidingen?

Woont u in een huis dat vóór 1960 gebouwd is? Dan kunnen er nog loden waterleidingen in uw huis zitten. Het grootste deel van de waterleidingen zit vaak onder de vloer of in de muur. GGD Leefomgeving heeft een ‘stroomschema’ gemaakt, zodat u kunt bepalen of u misschien nog loden leidingen heeft: https://ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/lood/lood-en-gezondheid/

De huiseigenaar is verantwoordelijk voor (het vervangen van) de waterleidingen in het huis. Woont u in een huurhuis? Dan is het de taak van de verhuurder om loden leidingen te vervangen.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Bekijk dan de site van GGD Leefomgeving of  www.vitens.nl/service/loden-leidingen

Nieuwbouwhuis

Ook weten veel mensen niet dat bij nieuwbouwwoningen de eerste maanden na oplevering van de woning lood in het kraanwater kan zitten. Dit komt omdat nieuwe leidingen, koppelingen en kranen lood afgeven.

Dus bij een nieuwe kraan of drinkwaterinstallatie is goed doorspoelen het advies. Bij een nieuwe kraan kunt u het beste de eerste 3 maanden bij elk gebruik voor consumptie eerst het water 10 seconden laten doorlopen.

Pagina opties

Maatregelen coronavirus
Het gemeentehuis is alleen op afspraak geopend. U kunt telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 14 0529. De servicepunten in Nieuwleusen en Lemelerveld zijn vanaf 1 september 2020 weer geopend en kunt u bezoeken zonder afspraak. Meer informatie: www.dalfsen.nl/openingstijden

Sluit venster