Maak kennis met wijkagent buitengebied Jos Knol

Jos Knol startte een jaar geleden als wijkagent buitengebied. Samen met zijn collega Roy Jansen draagt Jos bij aan het veilig houden van Dalfsen. Ook Roy Veldhuis en Marloes Sportel zijn als wijkagenten van Nieuwleusen en Oudleusen actief binnen de gemeente Dalfsen. Jos Knol houdt zich als wijkagent van het buitengebied ook veel bezig met het onderwerp ‘ondermijning’. Hij vertelt hierover meer.

Hoe is jouw eerste jaar als wijkagent buitengebied Dalfsen bevallen?

Goed! Afgelopen jaar was bijzonder vanwege de geldende coronamaatregelen. Ondanks dat, heb ik gelukkig een redelijk zicht gekregen op de gemeente Dalfsen. Als wijkagent buitengebied probeer ik regelmatig met deze bewoners in gesprek te gaan om te horen wat er leeft in het buitengebied. Tijdens zulke gesprekken proberen mijn collega’s en ik bewoners te helpen om bepaalde signalen te herkennen die opvallend zijn. Denk bijvoorbeeld aan anijsgeur of veel bedrijvigheid in de nacht bij een bepaald pand.

Wat hoor je dan zoal tijdens gesprekken met bewoners?

We krijgen bijvoorbeeld informatie van mensen die een onderbuikgevoel hadden bij bepaalde praktijken in de buurt. Afgelopen jaar hebben wij in meerdere gevallen verder onderzoek gedaan naar deze informatie. Soms komt het natuurlijk voor dat we (nog) niet veel met de informatie kunnen, maar we proberen altijd uit te zoeken waar een bepaald onderbuikgevoel vandaan komt. En niet alleen van de bewoners krijgen wij informatie over ‘onderbuikgevoelens’, maar ook van partners met wie wij samenwerken.

Heb je een voorbeeld van een zaak die plaatsvond in onze gemeente?

Jazeker, zo kregen wij informatie dat er in een woning de kruipruimte geheel was uitgegraven tot onder het huis van de buren. Onder de woning had een hennepkwekerij gezeten en de bewoners waren met de noorderzon vertrokken. De gehele kruipruimte was volgelopen met water en de fundering verzakt. Gevolg: de eigenaar van de woning blijft met grote schade achter. En ook bij andere percelen hebben wij na zichtbaar en onopvallend onderzoek restanten van hennepkwekerijen ontdekt. In zulke situaties proberen wij de onschuldige bewoners of eigenaren alle informatie te geven over ondermijnende praktijken, de te herkennen signalen en ze te wijzen op de mogelijke gevaren van bijvoorbeeld onderverhuur.

Wat wil je aan inwoners meegeven?

Wij zijn erg blij met meldingen van inwoners over verdachte situaties. Ik zou dan ook echt willen vragen om dit te blijven doen. We hebben iedereen nodig om deze criminaliteit tegen te gaan. Mocht u iets niet vertrouwen, noteer zoveel mogelijk informatie: kentekens, soort auto’s, personen, kleding, enzovoort. Het is altijd goed om naar uw onderbuikgevoel te luisteren en hier iets mee te doen. Dus ook als je een vermoeden hebt, deel het! Dit kan met mij persoonlijk of met één van mijn collega’s door te bellen naar 0900 8844. Maar dat kan ook anoniem als u dat liever heeft. Dit kan via Meld Misdaad Anoniem. Laten we samen gaan voor een veilige gemeente. Graag tot ziens!

Meer lezen over het thema ondermijning, een veilig buitengebied of benieuwd naar onze publicatie hierover deze week? Bekijk dan www.dalfsen.nl/veiligheid of de publicatie in de Dalfser Marskramer.

Pagina opties

Sluiting balies burgerzaken op vrijdag 22 oktober

In verband met werkzaamheden aan het ICT-netwerk zijn op vrijdag 22 oktober de balies van burgerzaken in het gemeentehuis van Dalfsen en het gemeentelijk servicepunt in Nieuwleusen gesloten. Dit betekent dat u op deze dag in het gemeentehuis of het servicepunt geen aanvraag van bijvoorbeeld uw paspoort kan doen. Mocht u vragen hebben, kunt u ons klantcontactcentrum bereiken via telefoonnummer 14 0529.

Sluit venster