Militaire oefening

Van dinsdag 10 mei tot en met donderdag 12 mei vindt de oefening ‘Audacious Hawk’ plaats in o.a. de gemeente Dalfsen. Apache gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC) onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht trainen dan samen met grondtroepen van de Koninklijke Landmacht.

Beoefenen grond-lucht samenwerking

In de militaire oefening wordt de grond-lucht samenwerking en het leveren van luchtsteun voor grondtroepen getraind; zogenaamde Close Air Support (CAS) procedures worden beoefend. CAS is een vorm van direct support aan grondtroepen, waarbij militaire gevechtsvliegtuigen of -helikopters vuursteun leveren op korte afstand van de eigen troepen. CAS vergt een grote mate van coördinatie tussen lucht- en grondeenheden en daarom is communicatie tijdens de uitvoering noodzakelijk.

Vliegen onder verhoogde dreiging

In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie. Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels, zoals een rij bomen, een bosperceel of heuvel. Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring.

Vliegbewegingen

De oefening vindt overdag plaats waarbij er gevlogen wordt in en rondom de gemeente Raalte (zie afbeelding). Voor deze oefening is een tijdelijk laagvlieggebied aangevraagd in de provincie Overijssel.

Informatie en meldingen vliegbewegingen

Defensie bereidt militaire oefeningen graag zorgvuldig voor, zo ook militaire vluchten. Essentieel voor alle vliegende eenheden van de Koninklijke Luchtmacht, maar ook voor de omgevingen waarin defensie oefent. Vliegbewegingen spreiden we zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland. Alle laagvliegroutes- en gebieden van defensie zijn terug te vinden op: www.defensie.nl. Daarnaast nemen we deel aan oefeningen in het buitenland om het geluid en de belasting voor leefomgevingen te spreiden. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Hinder

We realiseren ons dat vliegbewegingen hinder kunnen opleveren. Op de website van Defensie kan dit gemeld worden via het online klachtenformulier. Op luchtmacht.nl/vliegbewegingen leest u meer informatie over vliegbewegingen en oefeningen.

Volgt u ons voor actuele informatie, waaronder vliegbewegingen in relatie tot helikopters ook via Twitter: @dhcluchtmacht en @Kon_Luchtmacht

Beschikking-ontheffing-minimum-VFR-vlieghoogte-tijdelijk-laagvlieggebied-Raalte-DEF

Pagina opties

Door een storing kunnen op dit moment geen pasfoto's worden gemaakt in het gemeentehuis Dalfsen.

Sluit venster