Niet thuis = licht aan. Een interview met wijkagenten Marloes Sportel en Roy Veldhuis

De winterperiode is weer aangebroken. Dat betekent dat het vroeg donker wordt. In deze periode vinden relatief veel inbraken plaats. Marloes Sportel en Roy Veldhuis, wijkagenten van Nieuwleusen en Oudleusen, zien dit ook terug in de gemeente Dalfsen. Hoe kijken zij hier tegenaan en welke tips hebben ze aan inwoners?

Wat typeert de inbraken van de afgelopen tijd in de gemeente?

Bij de inbraken die wij de laatste tijd hebben gehad waren de bewoners zowel voor meerdere dagen afwezig als gewoon even naar de sportschool. Het komt dus bij korte en langdurige afwezigheid voor. We merken dat mensen vaak denken dat inbraken met name ’s nachts gebeuren, maar dat is een misvatting. Aan het einde van de middag en in de avonduren wordt het meest ingebroken. Waarom? Een inbreker kan op dit tijdstip van de dag beter beoordelen of iemand thuis is als er wel of geen licht brandt. Daarnaast vallen op dit tijdstip verdachte bewegingen en geluiden veel minder op dan ’s nachts. Een stilstaand busje met een persoon erin bij een huis is ’s middags veel minder verdacht dan ’s nachts.

Onze gemeente typeert ‘het noaberschap’. Hoe kun je dat koppelen aan inbraken?

We zijn als wijkagenten trots op het noaberschap. Er zijn voor elkaar en de deur die voor anderen soms letterlijk open staat: voor buurkinderen, buren en familie. Anderzijds is dit helaas ook de meest eenvoudige en aantrekkelijke manier voor inbrekers om binnen te komen. Daarnaast heerst nog weleens de gedachte: “een woninginbraak gebeurt hier toch niet”. Mensen zijn ‘te’ goed van vertrouwen.

Welke tips geven jullie inwoners?

Je kan er op verschillende manieren voor zorgen dat het lijkt of je in de woning aanwezig bent. Bewoners zijn vaak geneigd om de woning netjes en opgeruimd achter te laten, met name als je voor langere tijd weggaat. Onze tip is: doe dat niet. Laat de krant open liggen op tafel of laat het speelgoed in de tuin liggen. Simpele dingen die ervoor kunnen zorgen dat een inbreker denkt: “Hier zou weleens iemand thuis kunnen zijn”. Daarnaast wordt er bij langere tijd afwezig zijn vaak wel gedacht aan de plantjes water geven en de post uit de brievenbus halen, maar aan de verlichting niet. Juist die verlichting doet denken dat je thuis bent. Daarbij is een tijdsschakelaar of verlichting die op afstand kan worden aangezet ideaal.
 

“Soms twijfel ik om de politie te bellen”. Wat willen jullie als wijkagenten oproepen?

We merken dat de drempel om de politie te bellen nog vrij hoog ligt. We hebben wel eens gehoord dat mensen maar niet belden, omdat het al zo laat in de avond was. We willen benadrukken dat we 24/7 bereikbaar zijn. Liever 10 keer te vaak worden gebeld, dan 1 keer te weinig. Daarnaast is het belangrijk op je onderbuikgevoel af te gaan. Meestal zit je dan wel goed. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, maar wij als politie kunnen dit dan beter duiden. Die informatie is voor ons heel belangrijk. Dus bij twijfel, gewoon melden.

Pagina opties