Samen het tij keren

In gesprek met burgemeester Erica van Lente over corona in de gemeente Dalfsen.

Het aantal positieve testen steeg in de afgelopen weken, ook in de gemeente Dalfsen. De druk op de ziekenhuizen werd hoger door een oplopend aantal opnames. Weer werden maatregelen aangescherpt. Een situatie waarvan we allemaal hoopten dat hij al lang voorbij zou zijn na bijna twee jaar corona. En toch zullen we er met z’n allen weer de schouders onder moeten zetten om het tij te kunnen keren. Hoe kijkt burgemeester Erica van Lente naar de situatie in de gemeente Dalfsen?

Hoe voelt het voor u als burgemeester om te zien dat het aantal besmettingen weer stijgt in onze gemeente?

‘Het is heel verdrietig dat er weer meer mensen ziek worden in onze omgeving. Mijn grootste wens is dat iedereen gezond blijft. Helemaal als ik kijk naar de enorme inzet van ons allemaal die zich al bijna twee jaar houden aan de verschillende maatregelen. Het vergt veel energie en doorzettingsvermogen om iedere keer weer te denken aan dat mondkapje, om drukke plekken te vermijden terwijl je zo graag weer eens écht onder de mensen zou zijn of om al heel lang te moeten wachten op die hartverwarmende knuffel van je naasten. Tegelijkertijd geldt dat veel mensen wachten op een operatie of een behandeling in het ziekenhuis. We worden allemaal geraakt in ons dagelijks leven. Dat het voor ons allemaal, ondanks alle inzet, nog niet voorbij is, vind ik dan ook ontzettend jammer. Daarnaast is het zo dat we dankzij alle inzet ook veel hebben bereikt en veel besmettingen hebben kunnen voorkomen. Ik ben daarom heel trots op iedereen die zich inzet voor de gezondheid van een ander en van zichzelf.’

Hoe houdt u de moed erin?

Tja, nu er weer een lockdown-light is afgekondigd valt het niet altijd mee optimistisch te blijven. Dat herkent iedereen wel, denk ik. De afgelopen dagen las ik vooral over emoties als teleurstelling, boosheid, begrip en berusting. Natuurlijk is het juist in deze tijd belangrijk de moed erin te houden. Dat lukt mij zelf door alle energie die ik krijg van gesprekken met inwoners en ondernemers. Daarin hoor ik hoe mensen zich door deze tijd heen slaan: vaak halen mensen positieve energie uit hun gezin en hun woonomgeving. ‘Lekker samen wandelen met de hond!’. Voor mijzelf is wandelen ook een goede manier om mijn hoofd helemaal leeg te maken en te genieten van het hier en nu.

Wat is uw boodschap voor inwoners van onze gemeente?

Corona was en is nog steeds heel dichtbij. We kennen allemaal wel iemand die ziek is geweest, iemand die in het ziekenhuis heeft gelegen of misschien wel iemand die helaas is overleden door corona. Het virus is er en het is aan ons samen om het tij te keren. Wetten en regels helpen daarbij, maar zoals vaker is het ons gedrag dat echt de bepalende factor is. Denk dus na over wat jij kunt doen om het virus te stoppen.

De maatregelen leiden tot gemengde emoties. Van belang is het vooral dat we respect voor elkaar blijven houden, ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens. En besef vooral ook dat we dit alleen samen kunnen oplossen, hoe lastig het ook is.  We hebben in de gemeente Dalfsen al laten zien dat we veel kunnen bereiken met én voor elkaar en daar houd ik me aan vast.

Pagina opties

Door een storing kunnen op dit moment geen pasfoto's worden gemaakt in het gemeentehuis Dalfsen.

Sluit venster