Update ontwikkeling voorplein gemeentehuis Dalfsen

Een update over de ontwikkelingen rondom de herinrichting van het voorplein en de entree van het gemeentehuis in Dalfsen.

Update 23/09

De gemeenteraad heeft 23 september in de raadsvergadering besloten om het voorstel voor het verbeteren van het voorplein van de agenda te halen en niet in stemming te brengen. Dit heeft mede te maken met de bezuinigingen om de begroting voor de komende jaren sluitend te krijgen en de kosten die in het voorstel zijn opgenomen.

De begroting wordt in november 2019 behandeld. Eind november wordt het voorstel opnieuw in de raad behandeld. 

Aanleiding

Het voorplein van het gemeentehuis in Dalfsen voldoet niet meer aan de gestelde eisen, de kwaliteit van het plein is in het geding en de inrichting van het plein kan verbeterd worden. Naar aanleiding hiervan heeft het college van B&W besloten het voorplein van het gemeentehuis te herinrichten.  

Voortraject

In het voortraject is een extern adviesbureau gevraagd een rapport op te stellen met daarin een aantal oplossingsmogelijkheden, waarbij er wordt voldaan aan de geldende toegankelijkheidsnormen, maar ook aan de gebruikerservaringen in het algemeen. Wethouder Schuurman: “Er is een hoogteverschil van 1,5 meter tussen het straatniveau en de entree van het gemeentehuis. Dat maakt het vinden van een goede oplossing lastig. Daarom hebben we een onafhankelijk adviesbureau gevraagd een toegankelijkheidsadvies uit te brengen, om inzichtelijk te krijgen welke opties er allemaal mogelijk zijn." Uit dit advies bleken vier opties mogelijk, waarvan twee opties richtinggevend geweest voor het vervolgproces. In de periode mei t/m juli 2019 zijn door landschapsarchitect Buro Mien Ruys schetsontwerpen gemaakt. Bij het uitwerken van deze schetsontwerpen zijn verschillende stakeholders, omwonenden en inwoners van gemeente Dalfsen betrokken geweest om samen te komen tot gedragen ontwerpen. De twee ontwerpen betreffen:

  1. Optie 1a: de hellingbanen zodanig aanpassen, dat de hellinghoek niet steiler is dan 1:25 en het realiseren van een lift in een “glazen” liftschacht, zodat de lift niet in de buitenlucht staat.
  2. Optie 4: het gehele plein met een geringe helling uitvoeren waarmee het hoogteverschil over een veel grotere lengte kan worden overbrugd.

Planning

De tijdsplanning ziet er als volgt uit: 

  • september 2019,  besluitvorming raad en college schetsontwerpen en financiële onderbouwing;
  • november 2019, na het vaststellen van de begroting met bezuinigingen wordt het voorstel opnieuw ter besluitvorming raad en college schetsontwerpen en financiële onderbouwing;
  • november 2019 - februari 2019, realiseren van schetsontwerp naar definitieve ontwerp naar voorbereiding en aanbesteding;
  • februari 2020 - juni 2020, realisatie en nazorg.

De planning is qua doorlooptijd sterk afhankelijk van een aantal factoren: besluitvorming, het proces van schetsontwerp richting uitvoering, de gekozen schetsontwerp, aanbesteding, inkoop van materiaal, uitvoering van het werk zelf en de weersinvloeden.

Te downloaden:

Pagina opties